Kannanotot

Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen valittu tänään työnsä aloittavan korkean tason työryhmän jäseneksi

5.6.2012 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Ympäristökomissaari Janez Potočnik on tänä keväänä perustanut korkean tason työryhmän (European Resource Efficiency Platform, EREP) pohtimaan niitä konkreettisia keinoja ja työkaluja, joilla resurssitehokkuutta voidaan edistää Euroopassa.

Työryhmän jäsenet on koottu yhteiskunnan eri aloilta ja kaikista jäsenmaista. Ryhmän jäseniin lukeutuvat mm. komissaari Olli Rehn, Tanskan, Saksan ja Italian ympäristöministerit, UNEP:n Achim Steiner ja OECD:n pääekonomisti Pier Carlo Padoan.

Sirpa Pietikäinen on työryhmän yksi neljästä Euroopan parlamentin edustajasta. Työryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa tänään. Komissaari Potočnik pitää tänään aiheesta lehdistötilaisuuden klo 15.00 (CET).

 

Sirpa Pietikäinen: ”Energiatehokkuusdirektiivin upottaminen rahan hassausta”

Tänään (5.6.) vietetään maailman ympäristöpäivää. Ympäristöpäivän tämänvuotinen teema on vihreä talous.

”Energiatehokkuuden huomattava parantaminen on yksi vihreän talouden tärkeimmistä osa-alueista. Lukuisat tutkimukset todistavat niistä huikeista säästöistä, mitä rakennustemme, sähköntuotantomme ja -kulutuksemme tehostaminen tuottaisivat”, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen painottaa.

Säästöjä syntyy erityisesti vähentyneen energian tuontitarpeen, pienempien sähkölaskujen ja alalle syntyvien työpaikkojen kautta. Euroopan kuluttajille ja yrityksille koituvat vuosittaiset nettosäästöt nousevat arviolta jopa 107 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä, jos kaikki kustannustehokkaat energiansäästökeinot otetaan käyttöön.

”Euroopassa tarvitaan nyt kipeästi niitä ratkaisuja ja toimia, joilla kestävää kasvua saadaan aikaan. Olisi käsittämätöntä, jolleivät jäsenmaat tartu tarjoukseen, jossa tehdyllä investoinnilla on suhteellisen lyhyellä aikavälillä mahdollista sekä saada aikaan huomattavia säästöjä, että luoda työllisyyttä”, Pietikäinen hämmästelee.

”Jos tarjolla on lähestulkoon varma 20 % vuosituoton sijoitus, useimmat meistä tarttuisivat siihen heti. Sama tulos tulee myös säästetyissä menoissa. Energiansäästötoimissa tuotot ovat usein tätä luokkaa”.

Energiatehokkuusdirektiivin uudistus takkuaa tällä hetkellä neuvostossa. Europarlamentaarikko toivoo, että nimenomaan energiatehokkuuden tuoma lupaus kasvusta ja työpaikoista auttaisi neuvostoa vielä pääsemään kunnianhimoisempaan lopputulokseen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista