Kannanotot

Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen: “Parlamentille voitto kansalaisoikeuksien puolustamisessa”

16.12.2011 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Parlamentti äänesti täysistunnossaan eilen torstaina (15.12.) EU:n asiakirjojen avoimuutta sääntelevän asetuksen uudistamisesta. Sirpa Pietikäinen kommentoi äänestystulosta: ”Kansalaisten oikeus päästä käsiksi julkisten instituutioiden asiakirjoihin on yksi demokratian kulmakivistä.”Avoimuusasetuksen päivittämisestä on käyty tiukkaa kädenvääntöä jo useamman vuoden ajan. Kysymys mahdollisimman laajasta pääsystä kaikkien EU-toimielinten ja laitosten asiakirjoihin on ollut erityisen tärkeä sekä Suomelle että suomalaisille europarlamentaarikoille.

Parlamentin äänestystuloksen jälkeen alkavat neuvottelut neuvoston kanssa. Sirpa Pietikäinen peräänkuuluttaa parlamentilta tiukkaa otetta asetuksen olennaisimpien avoimuuskysymysten osalta: ”seurattuani asiaa täällä parlamentissa komission antamasta esityksestä lähtien, pidän erityisen tärkeänä asiakirjojen mahdollisimman laajaa määritelmää ja sitä, että asetus kattaa Lissabonin sopimuksen mukaisesti kaikki EU:n toimielimet, elimet ja laitokset”.

”Perusperiaatteen tulee olla, että kansalaisilla on pääsy kaikkiin asiakirjoihin. Poikkeukset tulee rajata erittäin tarkasti.” Pietikäinen nostaa asetuksen sisältämien tärkeimpien kohtien listalle myös EU:n rahoituksen avoimuuden.

EU:n toimielimillä on parantamisen varaa siinä, miten helppoa kansalaisten on saada tietoa niiden toiminnasta. Pietikäisen mukaan erityisesti neuvoston päätöksien taustoja on joskus lähes mahdotonta selvittää. Mepin kritiikiltä ei säästy komissiokaan, joka alkuperäisessä esityksessään pyrki mm. rajoittamaan asiakirjan määritelmää huomattavasti.

”Osallistumisen ja unionin asioiden seuraamisen yksi perusedellytyksistä on mahdollisuus saada tietoa päätöksenteon taustalla olevista ajatuksista ja kehityskuluista. Ilman mahdollisimman suurta avoimuutta tämä ei ole mahdollista.”

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista