Kannanotot

Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen: Sisäpiirikaupat ja markkinamanipulaatio kuriin

4.2.2014 AjankohtaistaSirpa sanonutUutisnauhaVauras Eurooppa Kannanotot

EPP-ryhmän pääneuvottelija, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on tyytyväinen tehostuvaan markkinavalvontaan.

Koko EU-alueella yhtenäinen lainsäädäntö takaa sen, ettei lainsäädäntöön jää porsaanreikiä: ”Jos seuraamukset eivät ole samantasoiset koko EU-alueella, luodaan kannustimia siirtää rikollista toimintaa sellaiseen jäsenmaahan, jossa rangaistukset ovat löyhemmät. Rahoitusmarkkinat ovat pitkälti globaaleja ja yhdessä jäsenvaltiossa tehty markkinamanipulaatio heijastuu myös toisiin jäsenmaihin”, Pietikäinen huomauttaa.

Parlamentin tämänpäiväisellä päätöksellä sisäpiirikaupoista ja markkinoiden manipuloinnista asetetaan langetettavaksi vankeusrangaistus: ”tällä hetkellä sisäpiiririkoksista säädetyt rangaistukset ovat varsin erilaisia eri jäsenmaissa. Osassa jäsenmaista näistä rikoksista on säädetty pelkkä sakkorangaistus.”

Pietikäinen muistuttaa, että viimeistään isojen viitekorkojen, liborin ja euriborin, julkitullut manipulointi toi esille tiukemman sääntelyn tarpeen: ”Uudella lainsäädännöllä varmistetaan muun muassa, että markkinamanipulointi mukaan lukien viitekorkojen manipulointi on rikosoikeudellisesti rangaistava teko. Nyt voimassa oleva EU-lainsäädäntö ei sisällä viitekorkoja laisinkaan”

Parlamentti sisällytti lainsäädäntöön vaatimuksen siitä, että törkeimmistä rikkomuksista tulee asettaa EU-tasolla minimirangaistukset. Markkinamanipuloinnista ja sisäpiirikaupoista maksimirangaistuksen tulee olla vähintään neljä vuotta. Sisäpiiritiedon väärinkäytöstä maksimirangaistuksen tulee olla vähintään kaksi vuotta.

 

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista