Kannanotot

Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen: Leikkausesitykset uhkana laadukkaan lähiruoan tuotannolle

2.9.2011 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Valtionvarainministeriön esitys talousarvioksi vuodelle 2012 on herättänyt paljon keskustelua. Eräs keskeisimpiä tavoitteita hallitusohjelmassa on luoda Suomesta ympäristöosaamisen ja kestävän luonnonvarapolitiikan edelläkävijä.  Käytännön toimina hallitus nostaa esiin muun muassa lähiruoan kehittämisohjelman. Talousarvioesityksen leikkaukset voivat kuitenkin vaikeuttaa lähiruoan tuotantoa.

Euroopan parlamentissa ruokapolitiikkaan keskittyvää yhteistyöryhmää käynnistävä Sirpa Pietikäinen on mielissään siitä, että ruokapolitiikka on nostettu hallitusohjelmassa erikseen esiin.

”Ravinnontuotannon haasteet nyt ja tulevaisuudessa ovat sellaisia, että perinteinen maatalouspolitiikka ei ole riittävä tapa vasta niihin. Meidän tulisikin nyt jo hyväksyä se fakta, että kestävän luonnonvara- ja maatalouspolitiikan luomiseksi tarvitsemme kokonaisvaltaista ruokapolitiikkaa. Kyse ei ole vain yhdestä elinkeinosektorista, vaan laajemmasta kokonaisuudesta”, Pietikäinen toteaa.

Viime aikoina lähiruoan suosio on Suomessa lisääntynyt voimakkaasti. Tämä tarkoittaa myös puutarha-alan tuotannon volyymille paineita, jotta lähiravinnon kasvaneeseen kysyntään voidaan vastata laadukkaasti.  Valtionvarainministeriön talousarvio tuo kuitenkin ongelmia alalle.

”Jotta voimme vahvistaa lähiravinnon tuotantoketjua kattavasti eri puolilla maata, tarvitsemme lisää tietoa ja osaamista. Käsillä oleva talousarvioesitys uhkaa kuitenkin leikata 70% muun muassa lähiravinnon tuotantoon keskittyvästä puutarha-alan neuvonnasta. Lähellä tuotettujen kotimaisten vihannesten ja kasvien menekkiä ei tällä tavoin lisätä. Toivonkin, että asia otetaan vielä vakavaan harkintaan ministeriöiden välisissä neuvotteluissa”, Sirpa Pietikäinen vaatii.

Sirpa Pietikäinen puhui tänään 2.9.2011 Oulussa, Hotelli-Ravintola Lasaretin 10-vuotisjuhlassa.

Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen, MEP, p. 050-4666 222

Sami Lahdensuo, erityisavustaja, p. +32-497 70 9099

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista