Kannanotot

Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen: julkiset hankinnat näkyviin kuntavaalikeskusteluissa

1.10.2012 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Perjantaina 28.9. Helsingissä julkisia hankintoja käsittelevässä seminaarissa puhunut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen toivoo huomattavasti aktiivisempaa keskustelua kuntien tekemistä hankinnoista.

”Julkisilla hankinnoilla on merkittävä rooli paitsi kuntien taloudessa, myös kuntalaisten hyvinvoinnin turvaamisessa”, korostaa Pietikäinen. ”Meillä Suomessa hankinnat herättävät aika ajoin paljon tunteita – ja syystä. Pieleen menneet vanhusten kotipalvelut tai vaikkapa ulkomailta kouluruokailuihin tilatut vakuumipakatut kumiperunat ovat esimerkkejä huonosti hoidetusta hankintapolitiikasta”.

Euroopan parlamentissa on tänä syksynä käynnissä julkisia hankintoja säätelevän direktiivin uudistaminen. Parlamentin sisämarkkinavaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Sirpa Pietikäinen on seurannut prosessia läheltä.

”Suomalainen keskustelu julkisista hankinnoista on keskittynyt aivan liikaa halvimman hinnan ympärille. Nyt uudistettava lainsäädäntö haluaa selkeyttää hankintakriteereiden käyttöä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hankintojen sosiaaliset ja ekologiset ulottuvuudet on otettava entistä vahvemmin huomioon jatkossa”, Pietikäinen painottaa. 

Kyse on myös suurista rahamääristä kuntatalouksissa. Noin 20% EU:n bkt:n arvosta kulkee julkisten hankintojen kautta.

”Julkisten hankintojen merkitys näkyy myös yrityskentässä. Hankintojen keskittyessä ja kertahankintojen volyymin kasvaessa pienempien yritysten mahdollisuudet pärjätä hankintamarkkinoilla huononevat. Meillä on nyt jo huonoja kokemuksia sellaisista hankinnoista, joissa hintoja polkevalla isolla yrityksellä on mahdollisuus pelata pienempiä yrityksiä pois markkinoilta. Tällaisesta hintapelistä tulee päästä eroon”, Sirpa Pietikäinen vaatii.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista