Kannanotot

Ajankohtaista

Sirpa Pietikäinen: Biotalous muuttaa haasteet mahdollisuuksiksi

13.9.2012 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Lahden Metropoliareena-tapahtumaan tänään (to 13.9.12) osallistuva europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen painottaa biotalouden mahdollisuuksia alueellisen kehityksen kulmakivenä.

”Aluepolitiikkaa Euroopassa koskevat hyvin samanlaiset haasteet. Hyvinvoinnin ja kasvun turvaamiseksi tarvitsemme uudenlaista ajattelua, joka kiteytyy biotalouden mahdollisuuksiin. Tämä tarjoaa erityisiä mahdollisuuksia Hämeessä ja Päijät-Hämeessä, jossa on jo pitkään oltu edelläkävijöitä innovatiivisessa yritystoiminnassa”, toteaa Pietikäinen Lahdessa.

”Biotalous ei ole vain yksi talouden osa-alue, vaan tapa ajatella ja toimia. Biotaloudesta tulee tehdä aluekehittämisen strategia, jolla kohdataan yhteiskunnallisia haasteita laajasti”, Sirpa Pietikäinen esittää.

Euroopan komission esitykset uudesta koheesiopolitiikasta ja aluekehityksen rahoituksesta ajalle 2014-2020 saavat tukea Sirpa Pietikäiseltä.

”Innovaatiot, PK-yritysten toimintamahdollisuuksien vahvistaminen, resurssitehokkuus, koulutus ja itse asiassa kaikki uuden aluekehityspolitiikan teemat voivat tulla yhteen biotalous-ajattelussa. Haasteet on muutettava mahdollisuuksiksi. Alueiden roolina on entistä enemmän olla tukemassa lähellä tapahtuvan tuotannon ja toiminnan – olipa kyse sitten vaikkapa ruuasta tai energiasta – kytkemistä kansallisiin, tai vaikkapa globaaleihin biotalouden verkostoihin”.

Keskeinen haaste aluepolitiikalle on Pietikäisen mukaan se, että biotaloudesta tehdään käytännöllistä, selkeää ja tuottavaa.

”Kyse ei ole mistään viherpiipertelystä, vaan konkreettisista tavoista rakentaa kasvua kestävällä tavalla. Tutkimusten mukaan myös kuluttajat haluavat tällaista. Kysyntä on kasvun perusta. Luontoympäristö, energia, ruoka tai vaikkapa rakentaminen ovat kaikki alueita, joissa biotalous-strategia voi tuottaa uudenlaista kasvua, jos asiaan suhtaudutaan vakavasti. Tämä tarkoittaa myös aluekehitysrahojen kohdentamista tavalla, joka tukee kestävää ja innovatiivista liiketoimintaa”, Sirpa Pietikäinen vaatii.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista