Kannanotot

Aidosti asiallasi

Sähköilmailusta ratkaisu päästöjen vähentämiseen?

19.1.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Sähköilmailua koskevassa mietinnössä halutaan edistää sähköistä lentämistä, mikä vähentäisi lentämisestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Lentojen osuus päästöistä on noin kaksi prosenttia ja todelliset vaikutukset huomioiden noin neljä. Joidenkin tutkijoiden mukaan luku on todellisuudessa paljon suurempi. Sähköisellä lentämisellä voisi tarjota hyvän ratkaisun ensi alkuun lyhyille ja keskipitkille lennoille. Näin lentämisestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä voisi vähentää.

On kuitenkin selvää, että lyhyitä ja keskipitkiä lentoja voidaan korvata kustannustehokkaammin ja ympäristöystävällisemmin raideliikenteellä. Mietinnön perusteluissa otetaan kuitenkin esimerkiksi Pohjoismaat ja monet syrjäiset alueet, joihin liittyy haastavia saavutettavuusongelmia. Pienillä harvaliikenteisillä alueilla, kuten Itä- ja Pohjois-Suomessa, sähköilmailu voisi tarjota siellä hyvän vaihtoehdon raideliikenteelle, johon ei ole mahdollisuuksia syrjäseuduilla.

Sähkö ei ole vielä ratkaisu pitkien matkojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen, puhumattakaan sähköakkujen valmistamisen ympäristövaikutuksista. Lentämisen määrän on arvioitu kasvavan Euroopassa vielä runsaasti tulevina vuosina. Selvää on se, että päästöjä voidaan vähentää ainoastaan lentomatkustusta vähentämällä. Sähköilmailu on kuitenkin askel oikeaan suuntaan ja voi tarjota täsmäratkaisuja tietyillä alueilla Euroopassa ja maailmassa.

Lue parlamentin mietintö tästä.

Kuva: John McArthur / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista