Kannanotot

Ajankohtaista

Romanilasten segregaatio ja syrjintä koulutuksessa on edelleen ongelma EU:ssa

6.10.2023 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Parlamentti lausui kuluneella viikolla myös lasten tasa-arvosta ja oikeudesta menestyä ja kehittää itseään, kun se äänesti romanilasten syrjintää koskevasta päätöslauselmasta. Euroopan perusoikeusvirasto arvioi, että valitettavan monessa EU-jäsenmaassa romanilasten ihmisoikeustilanne ei ole juurikaan parantunut.

Jokaisella lapsella on oikeus päästä laadukkaaseen ja maksuttomaan koulutukseen taustastaan huolimatta. Tuhansia romanioppilaita ympäri EU:n syrjitään edelleen vakavasti kaikilla koulutustasoilla, mikä johtuu isolta osalta ennakkoluuloista. Romanilapset kärsivät myös yhteiskunnan segregaatiosta, eikä heidän kouluissaan useinkaan ole riittävästi kapasiteettia laadukkaaseen opetukseen. Moni romanilapsi onkin edelleen suuressa riskissä keskeyttää koulunkäyntinsä ennenaikaisesti, mikä voi luoda huono-osaisuuden kierteen. Tämän vuoksi myös EU-rahoitusta pitäisi ohjata kouluopetuksen parantamiseen, jotta erilaisia opetusmenetelmiä voitaisiin edistää ja romanilapsia saataisiin mukaan digitaalisen koulutuksen piiriin.

Parlamentti kehotti komissiota ja jäsenvaltioita puuttumaan kiireellisesti romanilasten tilanteeseen koulutuksessa ja lopettamaan rakenteellinen ja järjestelmällinen syrjintä.

Tämä koskee myös Suomea. Myös Suomessa romanit kohtaavat tutkimusten mukaan usein syrjintää arjessaan ja esimerkiksi koulussa. On tärkeää, että tämä ilmiö saataisiin taltutetuksi.

Teksti on osa lokakuun ensimmäistä uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: note thanun / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista