Kannanotot

Ajankohtaista

Roberta Metsolasta parlamentin uusi puhemies

21.1.2022 AjankohtaistaBlogi

EPP-ryhmän puhemiesehdokas, maltalainen ja miehensä puolelta suomalainen Roberta Metsola valittiin Euroopan parlamentin uudeksi puhemieheksi tiistaina Strasbourgissa. Metsola on kaikkien aikojen nuorin puhemies. On positiivista, että puhemieheksi nousee yli 20 vuoden tauon jälkeen nainen ja vaihteeksi pienen jäsenmaan edustaja.

Metsolalla on eteenpäin katsovia näkemyksiä koko EU:n tulevaisuudesta, pitkää EU-kokemusta ja hyvää tuntemusta päätöksentekokoneiston eri puolista. Olen iloinen, että saamme hyvän, pätevän, kokeneen ja osaavan naisen, kuten kaksi edeltäjäänsäkin, parlamentin johtoon. Siitä on jo aikaa, ja kovin vähän heitä on ylipäätään ollut.

Tiistaina valittiin myös 14 varapuhemiestä, joista suurin osa jatkaa aiempaa 2,5-vuotiskauttaan. Puhemiesten joukossa jatkaa myös vihreiden Heidi Hautala, joka toimi tehtävässä jo vaalikauden alkupuoliskon.

Metsolan valintaa ja parlamentin henkilövaaleja ylipäätään varjosti edellisen puhemiehen David Sassolin äkillinen menehtyminen vajaat kaksi viikkoa sitten. Sassolia ja hänen elämäänsä ja työtään kunnioitettiin täysistunnossa muistotilaisuudessa maanantaina. Sassoli johti parlamenttia ansiokkaasti täysin uudenlaisessa tilanteessa, jossa koronaviruspandemia pakotti myös Euroopan parlamentin etätyöskentelyyn, ja varmisti sen, että parlamentti pystyi jatkamaan työtään. Hän oli vahva demokratian ja sosiaalisen Euroopan puolustaja ja parlamentissa hyvä yhteistyökumppani.

Teksti on osa tammikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Martin Lahousse / EPP Group

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista