Kannanotot

Ajankohtaista

Rikkooko haahkan kevätmetsästys lintudirektiiviä? – komissio vastaa kirjalliseen kysymykseen

15.6.2012 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Ahvenanmaa päätti sallia tänä keväänä haahkan kevätmetsästyksen alueellaan. Lupa annettiin 3 800 yksilön metsästykseen. Haahkan suojelutaso ei ole suotuisa: kanta Itämerellä on taantunut noin 50% siitä, mitä kanta oli 1990-luvulla.

EU-alueella metsästettävien lajien lisääntymisajat määritellään ”Key Concepts document on Period of Reproduction and prenuptial Migration of huntable bird Species in the EU”. Asiakirjassa todetaan selkeästi, että haahkan lisääntymisaika jatkuu sekä Ruotsissa että Suomessa elokuun loppuun.

Lintudirektiivi puolestaan kieltää lintujen metsästämisen niiden kevätmuutto- ja lisääntymisaikana. Näin ollen yllä mainittu haahkan kevätmetsästys rikkoisi lintudirektiivin 7 artiklaa.

Suomi on saanut jo vuonna 2005 EU-tuomioistuimessa haahka-kysymyksessä tuomion, jossa todettiin Suomen toimineen lintudirektiivin vastaisesti. Kysyin komissiolta, eikö kevätmetsästyksen sallivan Ahvenanmaan ja näin Suomen tule tulkita edelleen rikkovan lintudirektiivin määräyksiä.

Vastauksessaan komissio totesi olevansa tietoinen Ahvenanmaan päätöksestä ja arvioivansa tällä hetkellä tilannetta. Toimenpiteisiin ryhdytään, jos komission arvion mukaan Suomen voidaan katsoa rikkoneen lintudirektiiviä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista