Kannanotot

Ajankohtaista

Ranskan EU-puheenjohtajuuskausi käynnistyi – Macron nimesi ilmastonmuutoksen, digitalisaation ja turvallisuuden EU:n suurimmiksi haasteiksi

21.1.2022 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa Kannanotot

Ilmastonmuutos, digitaalinen murros ja turvallisuus ovat EU:n suurimmat haasteet. Näin julisti Ranskan presidentti Emmanuel Macron torstaina Euroopan parlamentille, joka keskusteli Macronin kanssa Ranskan puheenjohtajuuskauden prioriteeteista. Macron toi esiin Ranskan suuren tarmon Euroopan kehittämiseen kevään aikana. Ranskan EU-puheenjohtajuuskausi alkoi 1. tammikuuta ja päättyy kesäkuun lopussa.

Macron muistutti Euroopan olevan koko maailman kunnianhimoisin ilmastotoimija ja nosti esiin Pariisin ilmastosopimuksen, joka oli sitä solmittaessa vuonna 2015 kaikkien aikojen ensimmäinen, maailmanlaajuinen sopimus ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Hän nimesi Ranskan kauden konkreettisina tavoitteina hiilitullimekanismin viimeistelyn sekä maailman ensimmäisen metsäkatoa taittavan tuontikieltolain toimeenpanon, joka nimensä mukaisesti estäisi tulevaisuudessa metsien hävittämistä edistävien tuotteiden tuonnin Eurooppaan. Pidän erinomaisena, että Macron esitti myös EU:n perusoikeuksien kirjan päivittämistä siten, että ympäristönsuojelu mainittaisiin siinä. 

Macron puhui myös digitaalisesta vallankumouksesta niin mahdollisuutena kuin haasteena, joihin EU:n tulee vastata. Hän muistutti investointien suuntaamisesta oikeisiin kohteisiin, jotta EU voisi taata paremmat työmarkkinat ja puitteet digitoimijoille. Pidän tärkeänä, että hän mainitsi erityisesti jatkuvan taistelun vihapuhetta vastaan, sekä osana sisämarkkinoiden vahvistamista Macron puhui myös palkkataso-arvon ja johtokuntien naiskiintiöiden edistämisestä ja kaikenlaiseen syrjintään puuttumisesta. Naisten oikeuksia tulisi edistää myös aborttioikeuden lisäämisenä EU:n perusoikeuksien kirjaan.

Turvallisuuden ja ulkopolitiikan vahvistamisen kannalta on elintärkeää, että Macron ja Ranska ovat jo pitkään vahvasti ajaneet eurooppalaisen yhteistyön tiivistämistä. Luonnollisesti nämä olivat myös Macronin puheen kärkiteemoja. Macron on jo pitkään puhunut Euroopan strategisen autonomian eli riippumattomuuden vahvistamisesta, ja hän painotti Ranskan puheenjohtajuuden pyrkivän uudistamaan Schengen-aluetta seuraavan kuuden kuukauden aikana estääkseen laittoman maahanmuuton. Ajankohtaisten jännitteiden, kuten Venäjän viimeaikaisten toimien suhteen, EU ei saa tyytyä vain reagoimaan, vaan sen täytyy ennakoida niitä. Macron korosti myös nousevan EU-Afrikka-kumppanuuden vaalimista ja Britannian kanssa Brexitin jälkeen luodun, toistaiseksi koruttoman ystävyyssuhteen vahvistamista.

Puhe oli tyypillinen EU-hengennostatusviesti Macronilta, mutta onnistunut ja tärkeä tähän päivään. Macron puhui etenkin EU:n erityisestä historiasta ja sen demokratian vahvistumisesta vuosien myötä, ulkoa tulevista haasteista huolimatta. Koronapandemian taittaminen ei olisi mahdollista ilman vapaata tutkimusta ja lehdistöä, joiden toiminnalle EU luo puitteet. Elpyminen, voima ja yhteenkuuluvuus ovatkin Ranskan puheenjohtajuuskauden pääteemat, joiden edistämistä toivottavasti me kaikki myös vahvistamme.

Macronin koko puheen ja täysistuntokeskustelun voit katsoa parlamentin pressiosaston tiedotteessa olevista linkeistä.

Teksti on osa tammikuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Martin Lahousse / EPP Group

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista