Kannanotot

Ajankohtaista

Pystymme parempaan: Ei jäädä sivustakatsojiksi

23.11.2018 AjankohtaistaBlogiGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Jemenissä on meneillään maailman pahin humanitäärinen kriisi. YK on arvioinut, että kolme neljäsosaa Jemenin kansasta on humanitaarisen avun ja suojelun tarpeessa. Terveydenhuolto, ruokahuolto ja vesi- ja sanitaatio ovat kärsineet pahasti. Suurimalla osalla ihmisistä ei ole toivoakaan peruspalveluista.

Meille välittyvät päivittäiset uutiskuvat sotarintamalta järkyttävät. Tilanteista, jossa naisia ja lapsia pommitetaan, puuttuu kaikki humaani.

Konflikti on ihmisten aiheuttama. Niinpä tarvitaan ihmisten poliittista tahtoa ratkaista se.

Toisen maailman sodan jälkeen maailmassa vallitsi laaja yhteisymmärrys siitä, ettei vastaavia kauheuksia saisi koskaan enää sallia. Yhteisymmärrys johti mm. Geneven yleissopimuksen solmimiseen. Haluttiin sopia, miten sodassa haavoittuneita, sotavankeja ja siviilejä kohdellaan ja mitkä sodankäyntimenetelmät ovat hyväksyttäviä. Yhteisesti päätettiin mm., että sodassa tulisi välttää tarpeetonta kärsimystä. Pelisääntöihin sitoutuivat kaikki maailman valtiot. Harvasta sopimuksesta voi sanoa samaa.

Ihmisoikeuksien toteutus on yksi rauhan edellytys. Yksilön oikeudet meille takaa mm. YK:n ihmisoikeusjulistukset. Niistä ensimmäinen, ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 1948, 70 vuotta sitten. Ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle ihmiselle, joka puolella ja aina. Toisaalta rauha on myös ennakkoedellytys ihmisoikeuksien täysimittaiselle toteutumiselle.

Tällä viikolla parlamentissa vietettiin ihmisoikeusviikkoa. Viikon aikana painotettiin, ettei yleismaailmallisten ihmisoikeuksien tärkeys ole hävinnyt mihinkään. Päin vastoin. Ilman ihmisoikeuksien toteutumista ei muitakaan kestävän kehityksen tavoitteita voida saavuttaa.

Geneven sopimuksissa todetaan, että kansainvälisellä yhteisöllä on oikeus valvoa periaatteiden toteutumista. Myös Euroopan Unionin tulisi osallistua valvontaan aktiivisesti ja kiinnittää huomiota tilanteisiin, joissa periaatteita rikotaan. Demokratian, hyvän hallinnon ja ihmisoikeuksien edistäminen kun on EU:n perimmäinen tarkoitus.

On todella huolestuttavaa ja tuomittavaa, ettei näitä yhteisiä sääntöjä noudateta. Tärkeää on ennalta ehkäisy, ettei päästä tilanteeseen, jossa Jemenissä tai Syyriassa nyt ollaan. Eikä kyse ole vaan sääntöjen rikkomisesta. Kyse on ihmisyydestä.

Raportilla tai vuoropuhelulla ei muuteta Jemenin tilannetta yön yli. Kyseessä on isoista haasteista, joihin on syytä hakea yhteisiä ratkaisuja kansainvälisten instituutioiden, kuten EU:n ja YK:n piirissä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista