Kannanotot

Ajankohtaista

Puolassa koetellaan jatkuvasti oikeusvaltion periaatteita – uusimpana aborttikielto

25.11.2020 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa KannanototYleinen

Puolan perustuslakituomioistuin linjasi 22. lokakuuta, että abortti myös sikiön vaarallisten epämuodostumien tapauksessa tulisi kieltää perustuslain vastaisena. Lain mukaan Puolassa saa raskaudenkeskeytyksen vain kolmesta syystä: jos äidin henki on vaarassa, raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena tai sikiöllä on vaarallisia epämuodostumia.

Koronavirustakin uhmaten puolalaiset, erityisesti naiset, ovat osoittaneet mieltään tätä uusinta naisten oikeuksien rajoitusta vastaan.

On järkyttävää nähdä, miten oikeusvaltioperiaatetta, kuten ihmisoikeuksia, joihin naisten oikeudetkin kuuluvat, poljetaan Euroopan unionin eri jäsenmaissa tällä hetkellä. Tämä kehitys on pysäytettävä. Euroopan parlamentin tehtävä on puolustaa Euroopan kansalaisia ja heidän oikeuksiaan jokaisen jäsenmaan mielivaltaa vastaan.

Laajan vastustuksen vuoksi Puolan perustuslakituomioistuimen päätös on jäädytetty. On hyvä, että kansalaismielipide on onnistunut pysäyttämään hyvin politisoituneen perustuslakituomioistuimen esityksen. Perustuslakituomioistuinta Puolassa on arvosteltu sen liian läheisistä suhteista Laki ja Oikeus (PiS) -valtapuolueeseen. Esimerkiksi kolme nykyistä tuomioistuimen jäsentä on nimitetty virkoihinsa vastoin maan perustuslakia.

Puolassa laki antaa lääkäreille oikeuden kieltäytyä tekemästä abortteja uskonnollisiin syihin vedoten. Kyse ei kuitenkaan ole ainoastaan abortista, vaan tämä nihkeä lähestymistapa naisten tarvitsemaan hoitoon, mukaan lukien seksuaaliterveyteen, johtaa vaikeuksiin saada myös muuta ehkäisyneuvontaa ja lääkitystä sekä standarditestejä, ultraääneen pääsyä ja raskaudenaikaisia verikokeita.

Ilman uusiakin rajoituksia Puolassa on ylipäätään mahdollisuus tehdä enintään 2000 raskaudenkeskeytystä vuodessa. On selvää, että tämä määrä ei ole riittävä tarpeeseen verrattuna, ja monet puolalaisnaiset ovat jo nykytilanteessakin joutuneet hakemaan terveydenhuoltoa muualta.

Mielestäni on välttämätöntä, että Euroopan parlamentti puolustaa oikeusvaltioperiaatetta tässäkin asiassa ja ottaa kantaa Puolan jatkuvaan huolestuttavaan kehitykseen, tällä kertaa naisten oikeudesta omaan kehoonsa.

Euroopan parlamentti keskustelee Aborttioikeudet Puolassa –päätöslauselmasta keskiviikkona, ja siitä äänestetään torstaina. Toimin asiassa oman EPP-ryhmäni pääneuvottelijana.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista