Kannanotot

Ajankohtaista

Puolan oikeusvaltiokehityksen suunnan on käännyttävä

22.10.2021 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

On kulunut vuosi siitä, kun Puolan perustuslakituomioistuin linjasi 22. lokakuuta 2020, että abortti myös sikiön vaarallisten epämuodostumien tapauksessa tulisi kieltää perustuslain vastaisena. Vuosi sitten olin valmistelemassa Euroopan parlamentin Aborttioikeudet Puolassa –päätöslauselmaa. Parlamentti on jälleen tulevassa marraskuun istunnossaan ottamassa kantaa aiheeseen, ja olen viime vuoden tapaan ryhmäni neuvottelijana mukana valmistelussa.

Euroopan parlamentin tehtävä on seisoa oikeusvaltioperiaatteen, Euroopan kansalaisten, naisten ja myös Puolan naisten rinnalla ja puolella. Lokakuun toisessa täysistunnossa keskusteltiin aiheesta etukäteen ennen marraskuun istunnossa äänestettävää päätöslauselmaa aiheesta. Pidin aiheesta puheenvuoron, jonka voit katsoa täältä.

Puolassa laki antoi jo aiemmin jo lääkäreille oikeuden kieltäytyä tekemästä abortteja uskonnollisiin syihin vedoten. Puolalaisnaiset olivat jo ennen kiristyksiäkin joutuneet hakemaan terveydenhuoltoa muualta. Tämä ei ole hyväksyttävää.

Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia, ja oikeus päättää omasta kehostaan kuuluu vain naisille itselleen. Seksuaali- ja lisääntymisterveys on paljon muutakin kuin vain oikeus aborttiin. Tiukat aborttikiellot vaarantavat laajemminkin naisten terveyden hankaloittamalla pääsyä myös muuhun lisääntymisterveyden alle menevään hoitoon. Kielteinen lähestymistapa naisten tarvitsemaan hoitoon, mukaan lukien seksuaaliterveyteen, johtaa myös vaikeuksiin saada muuta ehkäisyneuvontaa, lääkitystä, standarditestejä ja -tutkimuksia ja yksiselitteisesti vaarantaa naisten terveyden.

Puola on muutenkin taas keskustelun keskiössä, kun se omavaltaisin päätöksin kieltäytyy noudattamasta EU-lainsäädäntöä. Puolan perustuslakituomioistuin linjasi lokakuun alussa, että osa EU:n perussopimusten artikloista on maan perustuslain vastaisia. Tämä on jälleen yksi erittäin huolestuttava askel Puolan luisumisessa kauemmas ja kauemmas oikeusvaltion periaatteista ja EU:n yhteisistä arvoista ja perussopimuksista. Täysistunto keskusteli myös tästä aiheesta. Katso puheenvuoroni täältä.

Lisää:

Puheenvuoroni vuoden voimassa olleesta tosiasiallisesta aborttikiellosta Puolassa

Puheenvuoroni Puolan oikeusvaltiokriisistä ja EU-lain ensisijaisuudesta

Vuoden takainen aborttioikeudet Puolassa –päätöslauselma

 

Kuva: Euroopan parlamentti / Philippe Stirnweiss

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista