Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen vaatii määrätietoista työtä väkivallan kitkemiseksi

8.2.2011 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Ranskassa on viime viikolla uutisoitu* siitä, että Suomessa naisiin kohdistuu enemmän väkivaltaa kuin missään muussa Euroopan unionin maassa. Kun Suomessa on samalla eniten itsenäisiä ja työssäkäyviä naisia, tulos yllättää.

”Naisiin kohdistuvan väkivallan taustat eivät ole yksiselitteisiä”, toteaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok). ”Suomessa sulkeutuneisuus, korkeat perherajat ja puuttumattomuuden perinne pitävät väkivallan perhepiirissä ja vaikeammin puututtavissa. Kotiväkivaltaa kärjisti myös osaltaan 1990-luvun lama.”

Suomi on laatinut kansallisen toimintaohjelman naisten oikeuksia koskevan YK:n julkilausuman voimaansaattamiseksi. ”Puheet ja toimintaohjelmat eivät kuitenkaan itsessään riitä. Naisten asemaa voidaan parantaa vain hallituksen ja kansalaisyhteiskunnan määrätietoisella yhteistyöllä”, Pietikäinen toteaa.

Pietikäisen mukaan erityinen riskiryhmä ovat ikääntyvät naiset. ”He joutuvat kohtaamaan niin fyysistä, henkistä, taloudellista kuin seksuaalistakin väkivaltaa. Suomessa on arvioitu, että joka neljäs ikääntyvä nainen kokee väkivaltaa. Näistä luvuista puuttuu kuitenkin vielä ikäihmisten hiljaisin joukko, vakavasti muistisairaat, joista suurin osa on naisia”, muistuttaa Pietikäinen. 

Väkivallan monisyisyyden vuoksi myös siihen auttavat lääkkeet ovat vaikeammin määriteltävissä. ”Tapa olla puuttumatta asioihin ei saa lipsahtaa välinpitämättömyyden puolelle”, Pietikäinen muistuttaa. ”Väkivalta säilyy niin pitkään kun on sen tekijöitä. Väkivaltaiset henkilöt tarvitsevat apua, ei syyllistämistä.”

*Ranskan senaatin tv-kanava 4.2.2011:

www.publicsenat.fr/emissions/europe-hebdo/le-role-de-catherine-ashton-et-la-violence-faite-aux-femmes-en-finlande/juan-fernando-lopez-aguilar,joseph-/67449?invite=18988

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista