Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: STM:n suunnittelemat muistisairaiden ja kehitysvammaisten perusoikeusloukkaukset torjuttava

8.6.2012 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut
LEHDISTÖTIEDOTE

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) on järkyttynyt sosiaali- ja terveysministeriössä (STM) valmisteltavasta laista, jolla rajoitettaisiin merkittävästi potilaiden itsemääräämisoikeutta. Joensuussa Hyvä ikääntyminen -seminaarissa puhuneen Pietikäisen mukaan erityisesti muistisairaiden ja kehitysvammaisten perusoikeuksien kannalta ministeriön suunnitelmat ovat erittäin huolestuttavia.

”Muistisairaiden perusoikeuksia rikotaan usein ja törkeällä tavalla esimerkiksi vapaudenriistolla, kemiallisella tai fyysisellä sitomisella tai muulla vapauden rajoittamisella ilman perusteita. Muistisairaan vapaata liikkumista rajoitetaan usein jopa vankeutta tiukemmin estämällä mm. ulkona liikkuminen. Ministeriön suunnittelema laki laillistaisi nykyiset perusoikeusloukkaukset”, Pietikäinen paheksuu.

”Ehdotuksella laillistettaisiin käytäntöjä, joissa muistisairaan oikeutta päättää liikkumisestaan rajoitetaan eri tilanteissa. Todellisuudessa on kyse siitä, ettei laitoksissa ole riittävästi osaavaa henkilökuntaa. Henkilökunnan vajetta ei paikata asiakkaan oikeuksia loukkaamalla ja vapauksia rajoittamalla”, Pietikäinen korostaa.

Pietikäisen mielestä STM:n työryhmän alustavat esitykset potilaiden itsemääräämisoikeuden rajoittamisesta ovat perustuslain vastaisia. Työryhmässä suunnitellaan potilaan perusoikeuksiin rajoituksia myös muulloin kuin tahdosta riippumattoman hoidon aikana sekä koskemaan myös laitoshoidon ulkopuolista ja yksityistä sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

”Tällaiset merkittävät muistisairaiden ja kehitysvammaisten perusoikeuksien loukkaukset on torjuttava”, Pietikäinen painottaa. ”Aktiivisen ikääntymisen teemavuoden tavoite koko Euroopassa on ikäihmisten perusoikeuksien vahvistaminen, ei niiden heikentäminen.”

Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen, p. 050-4666 222

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista