Resurssitehokkuus on ehdoton kilpailuvaltti alati niukentuvien resurssien maailmassa, painotti Suomen Luonnonsuojeluliiton liittokokouksessa puhunut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok). Tutkimusten mukaan EU-maiden on mahdollista vähentää resurssien käyttöä 17 – 23 prosentilla ja samalla luoda Eurooppaan jopa 2,8 miljoonaa uutta työpaikkaa.
”Jokainen resurssinkäytöstä nipistetty prosentti voisi luoda meille Eurooppaan 100.000 – 200.000 uutta työpaikkaa. On vaikeaa kuvitella yhtään maata, joka ei haluaisi tarttua tällaiseen työllistämispotentiaaliin.”
Pietikäinen painottaa, että cleantech-alalta löytyvät myös Suomen kasvun avaimet.
”Ympäristöliiketoiminta Suomessa 2013 -tutkimuksen mukaan alan yhteenlaskettu liiketoiminta oli vuonna 2012 lähes 25 miljardia euroa ja vuosikasvu 15 prosenttia. Samalla muun teollisuuden liikevaihto laski 0,6 prosenttia. Kasvusuunta on selkeä, ja meidän pitää tukea sitä suotuisat edellytykset luovalla lainsäädännöllä.”
Sirpa Pietikäinen on yksi ympäristökomissaari Janez Potocnikin korkean tason resurssityöryhmän jäsenistä. Työryhmän tehtävänä on pohtia niitä käytännön keinoja ja työkaluja, joilla edistetään Euroopan resurssitehokkuutta. Työryhmä julkaisi suosituksensa lyhyen tähtäimen toimiksi kesäkuussa 2013. Ryhmän on tarkoitus julkaista suositukset pidemmän tähtäimen työkaluista vuoden loppuun mennessä.
”Kestävä talouskasvu ei voi perustua pidemmän päälle resurssihukkaan. Työryhmän suosituksissa korostuukin todellisen kierrätysyhteiskunnan rakentaminen. Resurssien käytön on vähennyttävä talouskasvusta huolimatta, sekä suhteellisesti että absoluuttisesti.”
”Jos kaikki työryhmän suositukset otetaan nyt tosissaan, ottaa resurssitehokkuus aimo harppauksen eteenpäin. Tarvitsemme indikaattoreita, joilla tehokkuutta ja sen edistymistä mitataan. Työryhmä esittää indikaattoreita laadittavaksi neljälle avainalueelle: hiilelle sekä materian-, veden- ja maankäytölle. Lisäksi esimerkiksi niin kutsuttu resurssipassi, hankintaketjun kestävyysstandardit tai teollista symbioosia tukeva eurooppalainen verkosto ovat sellaisia käytännön apuvälineitä, joilla yrityksiä voidaan oikeasti auttaa tekemään toiminnastaan resurssitehokkaampaa”, Pietikäinen esittää.