Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: markkinoiden väärinkäytökset vaikeutuvat

9.10.2012 AjankohtaistaVauras Eurooppa Kannanotot

Terve talous edellyttää luottamusta rahoitusmarkkinoiden reiluun ja lailliseen toimintaan. Sisäpiirikaupat ja muu epärehellinen toiminta markkinoilla vaikeutuu tänään hyväksytyn asetusesityksen myötä, iloitsee kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Sisäpiiritiedon väärinkäyttöä ja manipulointia koskeva asetusesitys hyväksyttiin tänään Euroopan parlamentin talous- ja raha-asiainvaliokunnassa. Pietikäinen on vastannut asetuksen käsittelystä parlamentin suurimman ryhmän EPP:n pääneuvottelijana.
– Nyt uudistettava lainsäädäntö on erottamaton osa terveen talouden rakentamista, kiittää Pietikäinen.
– Tänään hyväksytyillä esityksillä pyritään tukkimaan aiemmassa lainsäädännössä olleita vakavia porsaanreikiä. Teknologian kehittyminen on mahdollistanut uusia tapoja manipuloida markkinoita ja keplotella voittoja käyttämällä sellaista tietoa, mihin muilla markkinatoimijoilla ei ole pääsyä.
Yksi räikeimmistä julkisuutta saaneista manipulaatiorikoksista nousi julkisuuteen menneenä kesänä, kun Barclay’s-pankin vuosia jatkunut Libor-viitekoron manipulointi paljastui. Tutkimukset muiden pankkien osallisuudesta manipulointiin ja myös mahdollinen Euribor-korolla keinottelu on edelleen tutkinnan alla niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin. Henkilökohtaisten voittojen tavoittelun seuraukset heijastuivat pahimmillaan sadoille tuhansille asuntovelallisille.
– Nyt muuttuvalla lainsäädännöllä varmistetaan muun muassa, että myös viitekorkojen manipulointi on rangaistava teko. Tämä ei sisältynyt nykyiseen lainsäädäntöön, muistuttaa Pietikäinen.
Asetuksella parannetaan myös viranomaisyhteistyötä ja tiedonvaihtoa EU:n jäsenmaiden kesken. Lisäksi samassa yhteydessä hyväksytyllä direktiiviesityksellä yhdenmukaistetaan markkinoiden väärinkäytöksistä koituvat rikosoikeudelliset seuraamusjärjestelmät koko EU:ssa.
Parlamentin on määrä hyväksyä esitykset täysistunnossaan tammikuussa 2013.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista