Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: Puutteita komission esityksessä hormonihäiritsijöistä

15.6.2016 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen näkee parannettavaa komission tänään esittelemässä määritelmässä hormonitoimintaa häiritseville kemikaaleille. Maailman terveysjärjestö WHO sisällyttää määritelmään kemikaalit, jotka ovat vaarallisia eliöille ja ihmisille. Komission määritelmässä puhutaan vain ihmisille vaarallisista kemikaaleista.

”Mutta eihän kaikkia kemikaaleja edes testata ihmisillä? Ja eihän ihmisen terveyttä voi irrottaa eläinten ja kasvien terveydestä. Jätämme ison porsaanreiän lainsäädäntöön, mikäli tämä määritelmä jää EU:ssa voimaan”, sanoo Pietikäinen.

Pietikäinen on kuitenkin tyytyväinen siihen, että kriteerit lopulta tulivat. ”Kemikaalikuorma lisääntyy yhteiskunnassa koko ajan ja tutkimustulos niiden haittavaikutuksista lisääntyy. Tarvitsemme nopeasti sääntelyä, jolla poistetaan markkinoilta haitallisimman kemikaalit”, linjaa Pietikäinen.

”Hormonihäiritsijäkemikaalit erottuvat monista muista kemikaaleista siten, että ne vaikuttavat jo pieninä annoksina. Siksi on tärkeää, että niitä säädellään vaarallisuuden, ei riskin perusteella”, toteaa Pietikäinen

Hormonaalisille haitta-aineille on ominaista se, että ne vaikuttavat erityisesti kehitysvaiheessa olevaan elimistöön. Ominaislaatuista hormonaalisille haitta-aineille on myös se, että niiden vaikutukset voivat ulottua useiden sukupolvien yli.

Euroopan komissio julkaisi tänään kriteerit hormonitoimintaa häiritsevien kemikaalien määrittämiseksi. Määritelmä tulee välittömästi voimaan kemikaaleihin, joita säädellään EU:n biosidi- ja kasvinsuojelulaeissa.

 

Komission infopaketti esityksestä: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-2151_en.htm

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista