Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: Maatalouspolitiikasta ruokapolitiikkaan

31.8.2012 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

 

Tänään Kauhajoen ruokamessuilla vieraileva europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen vaatii uudenlaista otetta suomalaiseen maatalous- ja ruokakeskusteluun.

”Ravinnontuotannon haasteet nyt ja tulevaisuudessa ovat sellaisia, että perinteinen maatalouspolitiikka ei yksinkertaisesti ole riittävä tapa vastata niihin. Meidän tulisi viimeistään nyt hyväksyä se tosiasia, että kestävän luonnonvara- ja maatalouspolitiikan luomiseksi tarvitsemme kokonaisvaltaista ruokapolitiikkaa. Kyse ei ole vain yhdestä elinkeinosektorista, vaan laajemmasta kokonaisuudesta”, Pietikäinen toteaa.

Hallitusohjelman yksi keskeisimpiä tavoitteita on luoda Suomesta ympäristöosaamisen ja kestävän luonnonvarapolitiikan edelläkävijä. Euroopan parlamentissa ruokapolitiikkaan keskittyvää yhteistyöryhmää käynnistävä Sirpa Pietikäinen on mielissään siitä, että ruokapolitiikka on nostettu hallitusohjelmassa erikseen esiin. Asia kiinnostaa yhä enemmän myös Euroopan parlamentissa.

”Maataloudesta ja ruuasta puhuttaessa erilaisia aiheita riittää. Viljely, maankäyttö, tuottajien ansiot, ruuan hinta, eläinten oikeudet, kuljetus, pakkaaminen, varastointi, ruuan terveysvaikutukset, ympäristön monimuotoisuus ja -suojelu, elintarvikelainsäädäntö ja vaikkapa bioenergian kehittäminen ovat kaikki pöydällä kun mietimme sitä, miten ja millaista ravintoa haluamme”, Sirpa Pietikäinen korostaa. 

Ruokamessuillakin vahvasti näkyvä lähiruoka on Pietikäisen mukaan yksi tärkeimpiä työkaluja uudenlaisen ruokapolitiikan rakentamisessa. Lähiruoan kehittäminen näkyy myös hallitusohjelmassa.

”Viime aikoina lähiruoan suosio on Suomessa lisääntynyt voimakkaasti. Jotta voimme vahvistaa lähiravinnon tuotantoketjua kattavasti eri puolilla maata, tarvitsemme lisää tietoa, osaamista ja panostusta lähiruoan tuotantoon, niin kasvisten kuin lihantuotannon osalta. Lähiruoka on lähes aina maistuvampi, terveellisempi ja ekologisempi vaihtoehto”, Sirpa Pietikäinen linjaa.

Lisätietoja:

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, puh. 050-4666222

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista