Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: Kokoomuksen bisnes-osaaminen käyttöön vihreän talouden tukemiseksi

27.6.2012 AjankohtaistaSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Talouskasvun eväät, uudet työpaikat ja näitä luovien innovaatioiden tukeminen muodostivat keskeisen osan keskustaoikeistolaisen Euroopan kansanpuolueen (EPP) vuosittaisen kesäkokouksen ohjelmaa.

”2000-luvun talouskasvu ei synny menneen vuosisadan konstein, vaan uudesta ajattelusta ja innovaatioista, jotka luovat ratkaisut myös akuuttiin luonnonvarakriisiin”, yksi kokouksen pääpuhujista, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) tiivistää kokouksessa esittämänsä sanoman.”Myös Rion ympäristökokouksen viesti on selkeä: meidän pitää nostaa kunnianhimon tasoa ja päätöksenteon nopeutta merkittävästi, sillä kaikki ekosysteemin kestävyysarviot ovat huonontuneet yrityksistä huolimatta”, hän linjaa.

”Kokoomus ja eurooppalainen puolueemme EPP ovat perinteisiä bisnes-osaamisen puolueita. Keskustaoikeistolaiset puolueet hallitsevat monessa EU-jäsenmaassa, kuin myös Euroopan parlamentissa. Tämä tarkoittaa meille ennennäkemätöntä haastetta, mutta ennen kaikkea suurta mahdollisuutta olla rakentamassa uudenlaista talouskasvun pohjaa Eurooppaan”, Pietikäinen painottaa.

Pietikäinen muistuttaa usean tutkimuksen todistavan Euroopan jääneen jälkeen vihreissä innovaatioissa − ja näin tulevaisuuden kilpailukykyä rakentavia palasia koskevassa kilpailussa

”Ei Eurooppa kuitenkaan vielä mikään menetettyjen mahdollisuuksien manner ole: kannustavia esimerkkejä, hyviä bisnesideoita ja lupaavia innovaatioita löytyy roppakaupalla. Euroopan neuvoston onkin otettava vihreät innovaatiot välittömästi osaksi talousvakaus- ja kasvuagendaa.”

Lista nopeallakin aikataululla tarvittavista päätöksistä on Pietikäisen mukaan jo olemassa. Se sisältää ainakin ympäristölle haitallisten tukiaisten poistamisen ja tästä vapautuvien varojen kohdentamisen tuottavampiin kohteisiin, kunnianhimoisten energiatehokkuustavoitteiden toimeenpanemisen sekä kasvua tukevien riskipääomarahastojen ja bisnes-enkeleiden toiminnan helpottamisen koko EU-alueella.

”Riskipääoman rooli ja sen tukeminen on yksi tärkeimmistä kasvua koskevista kysymyksistä Euroopassa. Esimerkiksi pk-yritysten rahoituksesta meillä vastaavat edelleen pääosin pankit, riskipääoman osuus on häviävän pieni ja liikkuu parin prosentin paikkeilla. Yhdysvalloissa vastaava riskipääoman rahoitusosuus on lähes 15 prosenttia”, Pietikäinen huomauttaa.

Osana uutta järjestelmää Pietikäinen loisi Eurooppaan rakennelman, jossa jäsenmaat ja Euroopan investointipankki rahastoisivat tietyn määrän varoja, joita riskipääomarahastojen olisi mahdollista sijoittaa valitsemiinsa kohteisiin omalla pääomallaan höystettynä: ”Riskipääomalla on tutkitusti merkittävä rooli innovatiivisen talouden tukijana. Kyse on myös pk-yritystemme rahoituksesta. Esimerkiksi  Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi keväällä, että eurooppalaiset pankit tulevat nipistämään taseistaan miljardeja seuraavan vuoden aikana täyttääkseen pääomavaatimukset. Samalla lainananto tiukentuu edelleen”, Pietikäinen muistuttaa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista