Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: Ilmastoriskien huomiointi kuuluu hyvään taloudenpitoon

8.12.2015 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Pariisin ilmastokokoukseen tänään osallistuva europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen hämmästelee valtioiden vastentahtoisuutta sopia tiukoista ja sitovista ilmastotoimista.

”Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet eivät ole ristiriidassa talouskasvun kanssa. Päinvastoin – toimet ilmastonmuutokset torjumiseksi kallistuvat koko ajan. Taloudellinen sopeutuminen ilmaston muutoksen hillitsemiseen vaikeutuu entisestään, jos päätöksiä lykätään tuleville vuosikymmenille”, muistuttaa Pietikäinen. ”Eivätkä hiilipiiput merkitse automaattista talouskasvua. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan talous kasvoi 3 prosenttia vuonna 2014, vaikka hiilidioksidipäästöt pysyivät ennallaan.”

”Hiileen pohjautuva talous on muodostumassa kuplaksi, johon myös rahoitusmarkkinat ovat alkaneet reagoida”, huomauttaa Pietikäinen. Esimerkiksi Ruotsin, Norjan ja Suomen merkittävät eläkesijoitus- ja varallisuudenhoitoyhtiöt ovat viime aikoina ilmoittaneet siirtävänsä sijoituksia pois hiileen pohjautuvasta yritystoiminnasta.

Ilmastonmuutosmatematiikassa on laskettu, että maapallon käytettävissä on 500 miljardia tonnia hiiltä, loput tulee jättää maan uumeniin. Jos ilmaston lämpötila ylittää 2 asteen kasvun vuoteen 2100 mennessä, elinolosuhteet maapallolla heikentyvät merkittävästi.

”Sijoittajalle sysätään yhä enemmän vastuuta selvittää, mihin energiamalliin sijoitukset nojautuvat. Ranskassa tehtiin alkuvuonna lailla pakolliseksi pörssiyhtiöille ilmoittaa niiden toimintaan liittyvät ilmastoriskit. Tähän suuntaan olisi mentävä kaikkialla”, summaa Pietikäinen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista