Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: Fossiilisten polttoaineiden tuet hidastavat ilmastotoimia

15.12.2015 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototGlobaali Eurooppa KannanototSirpa sanonutUutisnauha

Sirpa 

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen pitää Pariisissa viime viikonloppuna syntynyttä ilmastosopimusta tärkeänä energiapolitiikan suunnan kääntäjänä. ”Kiina, Intia ja Yhdysvallat kaikki tukivat 1,5 asteen lämpenemistavoitetta, vaikka esimerkiksi Intia kyseenalaisti ennen neuvotteluja kahdenkin asteen tavoitteen”, huomauttaa Pariisin kokoukseen osallistunut Pietikäinen.

 

Pietikäinen näkee, että ilmastopolitiikan onnistuminen edellyttää fossiilisista polttoaineista luopumista. ”Jäsenmaiden sitoumusten ja kahden asteen lämmönnousun toteutumisen välillä on yhä 14 hiiligigatonnin kuilu. Se on hieman alle puolet viime vuoden kokonaispäästöistä. Tavoitetason tiukentaminen 0,5 asteella merkitsee vielä 15 gigatonnia vähemmän hiilidioksidia vuoteen 2030 mennessä. Sopimuksen valvonta ja viiden vuoden välein tapahtuva tavoitetarkastelu ovat niitä työkaluja, joilla tämä päästökuilu voidaan kuroa umpeen.”

 

Pariisin sopimustekstin ulkopuolelle jäi Pietikäisen mukaan vielä paljon tärkeitä asioita. ”Ilmailu ja laivaliikenne tuottavat paljon päästöjä ei-kenenkään maalla ja niihin tulisi ulottaa kansainvälisesti sitovia päästörajoituksia.”

 

Sopimustekstissä ei niin ikään mainittu valtiontukia fossiilisille polttoaineille. ”Näiden valtiontukien poistamiseen on ryhdyttävä pikaisesti. Tämä vähentäisi 10 prosenttia hiilidioksidipäästöistä vuoteen 2050 mennessä ja säästäisi yli 500 miljardia dollaria vuodessa”, toteaa Pietikäinen. Lähes 40 hallitusta sitoutui kuitenkin virallisten neuvottelujen ulkopuolella vähentämään valtiontukiaan fossiilisille polttoaineille.

 

Lisätietoja:

Sirpa Pietikäinen, 050 4666 222

 

 

Kooste: Mitä Pariisissa päätettiin?

http://www.sirpapietikainen.net/wp-content/uploads/2015/12/Pariisin-sopimus_SP2015.pdf

 

 

Fossil-Fuel Subsidy Reform Communiqué, (30.12.2015)

http://fffsr.org/communique/

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista