Kannanotot

Ajankohtaista

Pietikäinen: EU:lla oltava vahva arktinen politiikka

31.1.2017 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Pietikäinen on laatinut ympäristövaliokunnan puolelta tänään Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa ja ulkoasiainvaliokunnassa hyväksytyn mietinnön EU:n arktisen alueen politiikasta.

”Mietintö antaa vahvan ja selkeän tuen Arktisessa neuvostossa meneillään olevalle arktisten ympäristövaikutusten arvioinnin kehittämiselle. Mietinnössä esitetään myös edustustoa alkuperäiskansoille EU-elimissä sekä muutoinkin tuodaan vahvasti esiin alkuperäiskansojen oikeuksien turvaaminen”, toteaa Pietikäinen. ”Tämä on tärkeää saamelaisille, joka on EU:n ainoa alkuperäiskansa.”

”Parlamentti uudistaa vaatimuksensa pysyvän EU:n arktisen keskuksen perustamisesta, johon Rovaniemen arktinen keskus tarjoaisi hyvät puitteet. Arktinen tietotaito, tutkimus ja osaaminen ovat EU:n tärkeimpiä kontribuutioita arktisen alueen yhteistyöhön.”

”EU:n tavoitteena on oltava aktiivinen vaikuttaminen alueen kehitykseen. Ruotsi, Tanska ja Suomi ovat arktisina valtioina olleet erityisen aktiivisia myös EU:n arktisessa politiikassa. Meidän vastuullamme on osoittaa myös se, kuinka riippuvainen arktinen alue on eteläisemmästä Euroopasta ja päinvastoin.”

”Suurin osa arktisen ilmakehän päästöistä on peräisin Euroopan, Aasian ja Amerikan saastuttajista, joten arktisen alueen ilmaston lämpenemiseen vaikutetaan ensisijaisesti eteläisimmillä asuinalueilla. Toisaalta arktisen ikiroudan sulaessa ja merialueiden lämmetessä ilmakehään vapautuu yhä enemmän kasvihuonekaasuja”, muistuttaa Pietikäinen.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista