Kannanotot

Ajankohtaista

Transhenkilöiden nöyryytys jatkuu Ruotsissa: sukupuolenvaihdoksen virallinen tunnustaminen edellyttää sterilisaatiota

13.1.2012 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa Kannanotot

Ruotsi aikoo jatkossakin sallia käytännön, jossa transsukupuolisten henkilöiden uusi identiteetti tunnustetaan virallisesti vain mikäli henkilöt ovat suostuneet sterilisaatioon. Käytäntö rikkoo ihmisoikeussopimuksia eikä sitä voi millään tavoin perustella.

Lue lehdistötiedotteeni tästä.

Pietikäinen: ”EU-maiden uuden taloussopimuksen toteutus yhteisömenettelyn piiriin”

Joulukuun neuvoston kokouksessa sovittiin uusi, hallitustenvälinen taloussopimus, jonka ulkopuolelle Britannia jättäytyi. Europarlamentaarikko Pietikäinen ymmärtää pakkoraossa tehdyn ratkaisun: ”minun demokratiakäsitykseeni ei kuulu se, että yksi maa voi veto-oikeudellaan estää yhteisten asioiden hoidon, tai sanella, että kaikkien muiden olisi hoidettava asiat juuri tämän maan tahtomalla tavalla. Tässä tilanteessa tällainen sopimus oli ainoa mahdollinen etenemistie”

Pietikäinen: ”EU-maiden uuden taloussopimuksen toteutus yhteisömenettelyn piiriin”

Pietikäisen mukaan tärkeintä ei olekaan nyt juuttua siihen, miten tiiviimmän yhteistyön prosessi on lähtenyt liikkeelle vaan siihen, että tämä prosessi liitetään mahdollisimman pian osaksi normaalia eurooppalaista lainsäädäntöjärjestystä: ”vain näin on mahdollista tehdä lainsäädännöstä avointa, seurattavaa ja oikeusvarmaa.

”On demokratian kannalta kyseenalaista, että EU:n kehittämisestä päätetään suljettujen ovien takana. Näistä erillisistä sopimuksista tulee myös helposti sekavia ja kansalaisten kannalta vaikeasti ymmärrettäviä ja valvottavia. Normaali eurooppalainen lainsäädäntö tarkoittaa sitä, että sekä kansallisilla parlamenteilla että Euroopan parlamentilla on rooli prosessissa. Näin taataan myös mahdollisimman laaja kansalaiskeskustelu ja lainsäädännön seurattavuus”, Pietikäinen painottaa.

Joulukuussa sovittuun taloussopimukseen kirjattiin Pietikäisen mukaan erittäin hyviä periaatteita talouskurista ja sen valvonnasta sekä myös rikkomuksista seuraavista sanktioista. Euroopan parlamentti yritti tuoda tiukemman kurin säännökset jo viime vuonna sovittuun taloushallinnon ”sixpackiin”. Tuolloin vaateet kaatuivat neuvoston vastustukseen.

”Joskus EU-politiikassa on edettävä sellaisin keinoin kuin sillä hetkellä on mahdollista. Nyt keinot olivat nämä. Tästä eteenpäin toimeenpano on tuotava normaaliin lainsäädäntömenettelyyn, työkalut sopimuksen sisällön tuomiseen yhteisön lainsäädäntöön ovat olemassa”.

Konkreettisiksi työkaluiksi Pietikäinen mainitsee sixpackin lisäksi esimerkiksi nyt parlamentin käsittelyssä olevat lainsäädäntöaloitteet talousvaikeuksissa olevien euromaiden talouksien valvonnan tiukentamisesta ja liiallisen alijäämän korjaamisen varmistamisesta.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista