Kannanotot

Aidosti asiallasi

Petteri Orpolta vahva viesti turvallisemmasta Euroopasta

15.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaGlobaali Eurooppa Kannanotot

Osana ”Tämä on Eurooppa” –sarjaa täysistunnolle puhunut pääministeri Petteri Orpo välitti parlamentille vahvan viestin Euroopan turvallisuustilanteesta. Tarvitsemme Euroopan, joka on valmis toimimaan eikä vain reagoimaan. Tämä tarkoittaa valmiusunionia, jossa olemme valmiita toimimaan muuttuvassa turvallisuusympäristössä – joka ei tarkoita ainoastaan sotilaallista uhkaa. Turvallisuus on paljon muutakin kuin puolustuspolitiikkaa. Se on laajaa ja yhteistä sosiaalista liimaa. Siinä sekä julkiset järjestelmät että kansalaisyhteiskunta toimivat yhdessä, hallitsevat ja estävät konflikteja ja rakentavat yhteistä luottamusta, jonka avulla pärjäämme rankastikin muuttuvassa maailmassa.

Yksipuolinen käsitys turvallisuudesta aseellisen uhan poissaolona ei yksinkertaisesti riitä nykyisessä todellisuudessa, jossa meidän on varauduttava myös esimerkiksi terveys- ja ympäristöuhkiin. Ihmisten terveys ja luonnon hyvinvointi, ruoka- ja terveysturvallisuus ovat jatkuvassa yhteydessä toisiinsa. Tämä vaatii niin kutsutun planetaarisen terveyden näkökulmaa. Näin voimme taata sekä ympäristön tuomat terveyshyödyt että ennaltaehkäistä sieltä tulevat haitat, kuten vaikkapa lisääntyvän kemikalisaation tai huonon kaupunki-ilman tai hormonihäirikköjen aiheuttamat ennenaikaiset kuolemat. Ilmastonmuutos etenee ja luonnon monimuotoisuus heikkenee. Se vaikuttaa negatiivisesti monen elinkeinon elinvoimaisuuteen ja luo yksilöiden elämään epävarmuutta. Se johtaa myös esimerkiksi ilmastopakolaisuuteen, joka voimistaa pakolaisvirtoja ja voi aiheuttaa levottomuutta yhteiskunnassa. Jos emme onnistu vastaamaan ilmastonmuutokseen tarvittavalla tavalla, sen aiheuttamat kustannukset voivat olla monikymmenkertaiset tämänhetkisiin kuluihin verrattuna. Tämä tuhoaa kaiken pohjaa, eli talouden turvallisuutta. Biodiversiteetin heikkeneminen pitää pysäyttää ja saattaa se riittävälle tasolle. Samaan aikaan tarvitsemme riittävästi raaka-aineita ja raaka-aineomavaraisuutta. Eurooppa on maailman eniten tuontiraaka-aineista riippuvainen alue. Siksi meidän pitää panostaa kiertotalouteen ja käyttää harvat resurssimme loppuun saakka täällä, taloudellisesti ja ekologisesti.

Orpo on aivan oikeassa nostaessaan esille turvallisuusnäkökulmaa puheessaan. EU:n on oltava uskottava ja vaikuttava toimija maailmanpolitiikassa, jotta voimme taata turvallisen arjen lähes 500 miljoonalle asukkaallemme. Samalla on toki huomioitava myös esimerkiksi kilpailukyky, jonka Orpo niin ikään nosti puheessaan esiin. Kilpailukyvyllä voimme kasvattaa vihreää ja kestävää hyvinvointia, eikä sitä sovi unohtaa muiden haasteiden painaessa päälle.

Oli hienoa nähdä Orpo puhumassa europarlamentaarikoille, toivottavasti parlamentin ja Suomen hallituksen yhteistyö jatkuu tiiviinä ja hedelmällisenä kauden loppuun saakka.

Katso puheeni alta.

Puheeni 13.3.2024 Tämä on Eurooppa -keskustelussa pääministeri Petteri Orpon kanssa
Puheeni 13.3.2024 Tämä on Eurooppa -keskustelussa pääministeri Petteri Orpon kanssa

Kuva: Euroopan parlamentti

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista