Kannanotot

Ajankohtaista

Pellolta pöytään -strategia luo kestävää ruokajärjestelmää

22.10.2021 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa Kannanotot

Pellolta pöytään -strategia on tärkeä osoitus ruokajärjestelmien tärkeydestä, mutta yksinään riittämätön, jos se ei heijastu muissa päätöksissä. Sen on otettava huomioon kaikki ruokajärjestelmän osa-alueet turvallisuudesta terveellisyyteen ja ekologisuudesta eettisyyteen.

Parlamentti äänesti tällä viikolla kannastaan EU:n kestävän ruokajärjestelmän Pellolta pöytään -strategiaan. Parlamentin kannassa korostetaan koko elintarvikeketjun kestävyyttä, terveellisempää ruokaa, torjunta-aineiden vähentämistä ja pölyttäjien suojelua, kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja hiilinielujen vahvistamista, eläinten hyvinvointia sekä luomuviljelyn määrän lisäämistä.

Ruoan kulutustottumuksemme muodostavat helpoimman muutoksen, jolla on vaikutusta ympäristöömme. Kestävän ruoan tulee täyttää seuraavat kuusi kriteeriä: ruoan tulee olla turvallista kuluttajille ja tuottajille, terveellistä, oikeudenmukaista tuottajille ja eläimille, edullista ja herkullista.

Kun matka pellolta tai järvestä pöytään on lyhyt, annos kasvispainotteinen ja tiedämme ruoan alkuperän, on se turvallisempaa ja terveellisempää. Samalla vähennämme pakkausmateriaaleja, varsinkin muovia, ja vähennämme ruokahävikkiä.

Komissiolta on odotettavissa tulevina vuosina useita lakiesityksiä liittyen Pellolta pöytään -strategiaan.

Lue lisää:

Täysistunnossa hyväksytty teksti: Pellolta pöytään -strategia

Parlamentin tiedote

Lista tulevista lakiesityksistä

 

Kuva: Euroopan parlamentti

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista