Kannanotot

Ajankohtaista

Parlamentti vaatii yhteisiä EU-sääntöjä tekoälyn ja verkkoalustojen sääntelyyn

29.10.2020 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutVauras Eurooppa KannanototYleinen

Parlamentti vaati viime viikon täysistunnossa selkeitä sääntöjä verkkoalustoille, verkon myyntisivustoille ja muille digipalveluille. Kaikkien EU:n ulkopuolella sijaitsevien palveluntarjoajien täytyy noudattaa eurooppalaisen digipalvelusäädöksen sääntöjä, kun ne suuntaavat palveluitaan kuluttajille ja käyttäjille EU:ssa.

Digitalisaatio ja tekoäly luovat yhteiskunnillemme ja meille ihmisille uskomattomia mahdollisuuksia ja helpottavat tuntuvasti elämäämme monin tavoin. Uudet kehittyvät teknologiat eivät ole itsessään hyviä tai huonoja, vaan riippuu meistä ihmisistä, millaisiksi me ne luomme.

Digitaalisuus ja uudet teknologiat ovat tärkeä osa arkipäiväämme monin eri tavoin. Niihin liittyvä lainsäädäntö tulisikin integroida jo olemassaolevaan lainsäädäntöön sen sijaan, että luotaisiin täysin erillistä digilainsäädäntöä.

Digi ei ole erillinen saareke. Se on osa tekijänoikeuksia ja vastuukysymyksiä sekä turvallisuutta myös kyberturvallisuuden ulkopuolella. Viime aikoinakin paljon esillä ollut vihapuhe, ahdistelu ja häirintä ovat valitettavasti läsnä myös digitaalisessa maailmassa. Parlamentin linjauksen mukaan uusien sääntöjen ohjaaviin periaatteisiin tulee kuulua periaate: se mikä on laitonta verkon ulkopuolella, on laitonta myös verkossa.

Psykoterapiakeskus Vastaamon viimeaikainen tietomurto on yksi osoitus digitalisaation tuomista haasteista. Jatkossa meidän tulee miettiä yhä paremmin, miten verkossa olevien tietojen anonymiteetti taataan, esimerkiksi tietoja anonymisoiden, blockchain-teknologiaa hyödyntäen tai muiden salausteknologioiden avulla. Asia pitäisi miettiä eurooppalaisella tasolla.

Lue lisää:
Digitaalisia palveluja koskeva säädös: sisämarkkinoiden toiminnan parantaminen
Digitaalisia palveluja koskeva säädös: kauppa- ja siviilioikeudellisten sääntöjen mukauttaminen verkossa toimivia kaupallisia yhteisöjä varten
Digitaalisia palveluja koskeva säädös ja perusoikeuskysymykset
Tekoälyä, robotiikkaa ja niihin liittyvää teknologiaa koskevien eettisten näkökohtien kehys
Tekoälyä koskeva siviilioikeudellisen vastuun järjestelmä
Tekoälyteknologian kehittämiseen liittyvät teollis- ja tekijänoikeudet

Kuva: Christian Wiediger / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista