Kannanotot

Aidosti asiallasi

Parlamentti vaatii vihapuheen ja -rikosten määrittelyä EU-rikokseksi

19.1.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentti vaatii jäsenmaita tekemään nopeasti päätöksen, jolla lisättäisiin vihapuhe ja -rikokset EU-rikosten listalle ja näin laajennettaisiin EU-rikosten listaa.

Komissio ehdotti tätä muutosta jo yli kaksi vuotta sitten, mutta jäsenmaiden neuvosto on ollut haluton tarttumaan toimeen. On surullista, että neuvosto jälleen kerran viivästyttää yhdenvertaisuutta vahvistavaa ehdotusta, joka turvaisi entistä paremmin muun muassa vähemmistöjen oikeuksia.

Vihapuhe ja -rikokset asettavat esimerkiksi naiset, tytöt, seksuaalivähemmistöjen edustajat tai muihin vähemmistöihin kuuluvat jatkuvasti vaaraan. Ne kaventavat erilaisten ihmisryhmien uskallusta ja mahdollisuuksia aktiivisesti osallistua yhteiskunnan toimintaan, ja rajoittavat jopa heidän elinpiiriään. Elinvoimainen ja yhdenvertainen yhteiskunta ei toimi niin, että suljemme jotkut ihmisryhmät yhteiskunnallisen toiminnan ulkopuolelle, vieläpä, kun voisimme yhteisillä toimilla puuttua ongelmaan.

Parlamentin täytyy siksi puoltaa voimakkaasti vihapuheen ja -rikosten määrittelyä EU-rikokseksi. Hyväksyimme täysistunnossa torstaina mietinnön, joka vaatii neuvostoa muuttamaan kantaansa ja sisällyttämään vihapuheen ja viharikokset EU-rikosten listaan. Jos neuvosto määrittelisi vihapuheen ja viharikokset Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 83. artiklassa asetettujen kriteerien mukaiseksi, voisi komissio esittää direktiiviä, joka määrittelisi vihapuheen ja viharikoksen koko EU:ssa sekä niistä aiheutuvat rikosoikeudelliset seuraamukset.

Näin vihapuheesta ja viharikoksista annettavat rangaistukset harmonisoitaisiin EU-tasolla, ja nämä rikokset ymmärrettäisiin samalla tavoin koko EU:ssa. Tämä on todella tarpeen, sillä vihapuhe tai -rikokset eivät pysähdy valtioiden rajoille, etenkään verkossa.

 

Kuva: Dan Edge / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista