Kannanotot

Ajankohtaista

Parlamentti vaatii uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteelle vakaata rahoitusta

16.9.2022 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Kun Ursula von der Leyen vuoden 2020 Unionin tila -puheessaan julkisti uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitteensa, myös parlamentissa perustettiin Bauhaus-ystävyysryhmä ja alettiin valmistella parlamentin omaa raporttia aiheesta.

Bauhaus-aloite on erinomainen idea. Se tukee EU:n vihreän kehityksen ohjelmaa, edistää kestäviä, viihtyisiä, innovatiivisia, kauniita ja ilmastoystävällisiä asuinympäristöjä ja edistää saavutettavuutta ja inklusiivisia elinympäristöjä. Bauhausin puitteissa on jo perustettu esimerkiksi eurooppalainen Bauhaus-palkinto.

Nyt Bauhaus vain tarvitsee lihaa luiden ympärille ja enemmän konkreettisia tekoja. Siihen tarvitaan myös rahaa. Parlamentin mietintö Bauhausista vaatii ensi vuodelle 500 miljoonan euron lisäystä Bauhaus-aloitteeseen kuuluvaksi katsottaville projekteille ja täysin omaa rahoitusohjelmaa seuraavaan seitsenvuotiseen rahoituskehykseen eli vuoden 2027 jälken. Sitä ennen Bauhaus-projektit voivat saada rahoitusta Luova Eurooppa -ohjelmasta, Erasmus+-ohjelmasta ja Euroopan solidaarisuusjoukkojen ohjelmista. Oma Bauhaus-ohjelma vuoden 2027 jälkeen on erinomainen ehdotus, jota kannatan.

Bauhaus voi projektina toimia ainoastaan, jos se ottaa mukaan kaikki eurooppalaiset kansalaiset ruohonjuuritasolta saakka. Siksi on tärkeää, että Bauhausiin saadaan mukaan konkreettisia projekteja ja hankkeita sen sijaan, että se on vain abstrakti idea.

Lisätietoa:

Parlamentin mietintö: Uusi eurooppalainen Bauhaus

 

Teksti on osa syyskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Marina Reich / Unsplash.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista