Kannanotot

Aidosti asiallasi

Parlamentti vaatii oikeusvaltioperiaatteen suojelua koko EU:ssa

1.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Täysistunto äänesti tällä viikolla parlamentin vuosittaisesta oikeusvaltion tilaa koskevasta mietinnöstä. Komissio julkaisee vuosittain laajan raportin oikeusvaltion tilasta EU:ssa ja kaikissa sen jäsenmaissa, minkä jälkeen parlamentti kertoo oman näkemyksensä raportin tuloksista.

Vaikka globaalisti EU:ssa oikeusvaltioperiaate elää edelleen vahvana, unioni on jo vuosien ajan seurannut huolissaan monien jäsenmaiden oikeusvaltiokehitystä, ja syystä. Yksikään jäsenmaa ei saisi luisua kohti oikeusvaltion heikkenemistä. Oikeusvaltion perustukset ovat murentuneet huomaamatta paristakin nurkasta: esimerkiksi medianvapaudessa, korruptiontorjunnassa, tuomioistuimien itsenäisyydessä, kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksissä, vaalien läpinäkyvyydessä tai vähemmistöjen tasavertaisuudessa.

 Siksi on tärkeää, että unioni on tunnetuimpien esimerkkien Unkarin ja Puolan myötä herännyt seuraamaan vuosittain kaikkien EU-maiden oikeusvaltiotilannetta. Olemme myös saaneet aikaan oikeusvaltiomekanismin, joka mahdollistaa EU-rahoituksen pidättämisen siihen saakka, että jäsenmaa tekee tarvittavat oikeusvaltion tilan parannukset. Tämän ansiosta esimerkiksi Unkarissa tehtiin viime vuonna joitakin positiivisia muutoksia, vaikka maassa riittää vielä tekemistä.

Ihmisoikeudet, johon kuuluvat myös naisten oikeudet, ovat keskeinen osa ja oikeusvaltion perusta. Siksi niiden toteutumisesta on selkeästi pidettävä kaikissa tilanteissa huolta.

On kuitenkin muistettava, että yksikään jäsenmaa ei ole immuuni oikeusvaltion negatiiviselle kehitykselle. Siksi parlamentti hyväksyi keskiviikkona raportin, joka vahvoin sanankääntein vaatii oikeusvaltion ja sitä suojelevien turvamekanismien vahvistamista aivan jokaiselta jäsenvaltiolta.

Kuva: Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista