Kannanotot

Ajankohtaista

Parlamentti keskusteli mielenterveydestä työpaikoilla

20.10.2023 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Hyvä mielenterveys on jokaisen oikeus. Meillä jokaisella on oikeus elää yhteiskunnassa, joka edistää ja ylläpitää sellaisia rakenteita, jotka luovat hyvää mielenterveyttä. Tarvitsemme perheiden hyvinvointia ylläpitäviä palveluja, laadukasta päivähoitoa, koulujen matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita ja työympäristöjen ja johtamisen kehittämistä niin, että ne tukevat kaikkien hyvinvointia. Töissäkään ei ole aina pakko jaksaa.

Myös Euroopan parlamentti kiinnitti huomiota mielenterveyden edistämiseen sopivasti viimeviikkoisen maailman mielenterveyspäivän jälkeen. Komissio ja neuvosto vastasivat parlamentin kysymyksiin siitä, millaisia lainsäädäntöaloitteita komissio aikoo tulevaisuudessa ehdottaa kesäkuussa julkaisemansa EU:n mielenterveysstrategian pohjalta. Keskustelussa kiinnitettiin huomiota muun muassa työelämän digitalisoitumisen, tekoälyn ja epätyypillisten suhteiden aiheuttamiin seurauksiin mielenterveydelle.

Parlamentti toivoo myös, että komissio päivittäisi eurooppalaista ammattitautiluetteloa siten, että siihen sisällytettäisiin myös mielenterveysongelmat, kuten masennus, työuupumus, ahdistuneisuus ja stressi. Tämä päivitys olisikin todella tarpeen.

Mielenterveyspalveluiden pitää olla kaikille riittäviä ja laadukkaita sekä saavutettavia matalalla kynnyksellä, jotta ne voivat tukea meitä elämän tyrskyissä, työelämän paineissa, kriisien keskellä ja ihan vain arkielämän jaksamisessa. Nopea pääsy palveluiden piiriin on ensiarvioisen tärkeää, jotta mielenterveyden hoitovelka ei kasaannu. Mielenterveyden haasteet eivät koske ainoastaan yksilöä, vaan koko yhteiskuntaa, sillä pahoinvointi on se, joka tulee meille kalliiksi. Mielenterveyden hoitamatta jättäminen maksaa paljon enemmän kuin ennaltaehkäisy ja hoitoon pääseminen ajallaan.

Jokainen tarvitsee hyvää mielen hoitoa iästä, sukupuolesta tai elämäntilanteesta riippumatta, ja meidän pitää tehdä työtä sellaisen yhteiskunnan eteen, jossa kaikki sitä myös saavat. Mielenterveyden hoitaminen on investointi tulevaisuuteen.

Voit kuunnella aiheesta käydyn keskustelun jälkikäteen täältä.

Teksti on osa lokakuun toista uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Emily Underworld / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista