Kannanotot

Ajankohtaista

Parlamentti hyväksyi uudistuksen yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen

26.11.2021 AjankohtaistaBlogiEkologinen Eurooppa KannanototYleinen

Sillä, minkälaiseksi maataloutta rakennetaan tulevaisuudessa, on keskeinen rooli luonnon monimuotoisuuden, ilmastonmuutoksen ja kiertotalouden kannalta. Maatalouden roolia ei voi sivuuttaa. Yhteinen maatalouspolitiikka on lähes kolmasosa EU-budjetista.

Nyt hyväksytty uudistus ei ole riittävän kunnianhimoinen. Se ei vastaa EU:n ilmastotavoitteita, vihreän kehityksen ohjelmaa eikä biodiversiteetti- tai Pellolta pöytään -strategiaa. Se ei ota riittävästi huomioon nykyistä ilmastokriisiä eikä biodiversiteettikatoa. Silti nykyinen neuvottelutulos oli syytä hyväksyä, koska nykyisillä parlamentin tai neuvoston kannoilla parempaakaan lopputulosta ei valitettavasti ole saatavissa.

Yhteisen maatalouspolitiikan uudistaminen on ollut pitkä prosessi. Komissio antoi esityksensä jo vuonna 2018. Seuraavaksi jäsenmaiden tulee hyväksyä uudet säännöt ja ne tulevat voimaan  vuonna 2023. Jo nyt on syytä aloittaa keskustelu seuraavan maatalousohjelman CAP:in parantamiseksi ja ongelmakohtien ratkaisemiseksi erityisesti ympäristöasioissa.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Yhteinen maatalouspolitiikka – jäsenvaltioiden laatimien, maataloustukirahastosta ja maaseuturahastosta rahoitettavien strategiasuunnitelmien tuki

Hyväksytty teksti: Yhteinen maatalouspolitiikka – rahoitus, hallinnointi ja seuranta

Hyväksytty teksti: Yhteinen maatalouspolitiikka – YMJ:stä annetun asetuksen ja muiden asetusten muuttaminen

Kuva: Arnaud Devillers / Euroopan parlamentti

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista