Kannanotot

Ajankohtaista

Parlamentti hyväksyi Pietikäisen kiertotalousmietinnön

9.7.2015 AjankohtaistaEkologinen Eurooppa KannanototUutisnauha

Euroopan parlamentti otti tänään tärkeän askeleen kohti luonnonvaroja säästävää taloutta, sanoo kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen. Hänen mietintönsä kiertotaloudesta hyväksyttiin parlamentin täysistunnossa selkeällä enemmistöllä.

”Me kulutamme tällä hetkellä noin puolentoista maapallon verran resursseja ja määrä uhkaa kasvaa viidessätoista vuodessa kahteen maapallolliseen. Tällä kulutustahdilla luonnonvarojen rajat tulevat pian vastaan”, sanoo Pietikäinen.

”Siirtyminen kiertotalouteen tarkoittaa suurta ajattelun muutosta, jossa valmista, käytä ja heitä pois –ajattelusta siirrytään ajatteluun, jossa resursseja käytetään tehokkaammin, tuottavammin ja säästeliäämmin ja jossa käytetyt tuotteet eivät enää ole jätettä vaan uusien tuotteitten raaka-ainetta.”

”Olen iloinen siitä, että komissio suhtautuu asiaan vakavasti ja tukee vahvasti kiertotaloutta, kuten komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen parlamentin keskustelussa totesi. Olen samaa mieltä hänen kanssaan siitä, että kiertotaloudesta on tulossa talouden megatrendi.”

”Kiertotalouteen siirtyminen on erityisen tärkeää Euroopalle, jonka resursseista noin 40 prosenttia on tuontitavaraa. Kiertotalous parantaa omavaraisuutta ja vahvistaa siten myös turvallisuutta. Sillä on myös valtaisat työllisyysvaikutukset. Komission laskelmien mukaan kahden prosentin vuotuinen tuottavuusparannus resursseissa voisi luoda jopa kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa Euroopan Unioniin.”

Komissio aikoo antaa vielä tämän vuoden aikana esitykset kiertotaloudesta sekä jätelainsäädännöstä.

Mietinnöstä pidetty tiedotustilaisuus löytyy tästä linkistä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista