Kannanotot

Ajankohtaista

Parlamentti haluaa vahvistaa vammaisten oikeuksia

16.12.2022 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototUutiskirje

Vammaiset henkilöt ovat ihmisiä, ja heille kuuluvat yhdenvertaisesti ihmisoikeudet. Tämän pitäisi olla itsestäänselvyys, sillä oikeusvaltiossa ihmisoikeudet kuuluvat kaikille. Hyväksyimme joulukuun täysistunnossa parlamentin oma-aloitemietinnön, jonka tavoite on vahvistaa vammaisten oikeuksia. Käytin aiheesta myös puheenvuoron täysistunnossa, kun mietinnöstä keskusteltiin maanantaina. Voit katsoa puheenvuoroni yläpuolelta tai Youtubesta.

On tärkeää, että vammaispalvelut järjestetään ihmisten itsemääräämisoikeutta kunnioittaen, vammaisten työllistymistä ja yhteiskunnallisen osallistumisen vahvistamista tukien. Myös kielioikeuksien toteutuminen pitää taata kaikille: palvelut on saatava omalla äidinkielellä. Lisäksi yhteisömme ja elinympäristömme pitää suunnitella esteettömiksi.

Parlamentti myös pyysi komissiota etenemään mahdollisimman nopeasti EU:n laajuisen vammaiskortin esittämisessä. Vammaiskorttia on pilotoitu kahdeksassa jäsenmaassa, myös Suomessa, ja siitä on saatu erittäin positiivisia tuloksia. Vammaiskortista on tulossa komissiolta esitys vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä. Kortti on väline aidon liikkuvuuden ja saavutettavuuden takaamiseen kaikille eurooppalaisille, ja nyt on komission tehtävä toteuttaa lupauksensa mahdollisimman nopeasti.

Meillä on joka puolella EU:ta vielä tekemistä saavutettavuuden parantamisessa. Tämä koskee esimerkiksi digitalisaatiota, joka tarjoaa paljon mahdollisuuksia saavutettavuuden, tasa-arvon ja ihmisten terveyden parantamiseen. Vielä toistaiseksi EU on kuitenkin digitaalisesti kahtiajakautunut, kun kaikilla ei ole samoja digitaalisia palveluja tai valmiuksia käyttää niitä. Kahtiajako näkyy tiheästi ja harvaan asuttujen alueiden sekä eri ikä- ja ihmisryhmien välillä. Parlamentti äänesti joulukuun täysistunnossa myös päätöslauselmasta, joka vaatii digitaalisen kahtiajaon poistamista EU:ssa ja kaikille kansalaisille digitaaliset oikeudet digitaalisen siirtymän ajassa. Tämä koskee myös vammaisten digitaalisia oikeuksia.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti: Tavoitteena yhdenvertaiset oikeudet vammaisille henkilöille

Hyväksytty teksti: Digitaalinen kahtiajako: digitalisaation aiheuttamat sosiaaliset erot

 

Teksti on osa joulukuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Yomex Owo / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista