Kannanotot

Aidosti asiallasi

Parlamentti edistää häirintävapaata työelämää

15.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Parlamentti tuki tällä viikolla jäsenmaiden tekemää päätöstä, jossa kehotetaan EU-jäsenmaita ratifioimaan Kansainvälisen työjärjestön sopimus numero 190 (ILO 190).

Neuvoston kehotus on todella tarpeen. Esimerkiksi Suomi ei ole ratifioinut tätä tärkeää sopimusta. Yleissopimus 190 on ensimmäinen kansainvälinen sopimus, jossa tunnustetaan jokaisen oikeus työelämään ilman väkivaltaa ja häirintää. Toivon mukaan neuvoston kehotus saa vipinää myös Suomen kinttuihin.

Häirinnästä vapaa työelämä sisältää myös sukupuolittuneen väkivallan ja seksuaalisen häirinnän. Sopimuksessa asetetaan maille velvoite kunnioittaa, edistää ja toteuttaa tätä oikeutta. Se myös määrittelee vähimmäisstandardit häirinnän ja väkivallan torjumiseksi. Yleissopimuksen tarkoitus on edistää terveellistä, turvallista ja tasa-arvoista työympäristöä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.

Yleissopimus velvoittaa jäsenmaita määrittelemään ja kieltämään väkivallan ja häirinnän työelämässä omassa lainsäädännössään sekä tarjoamaan työnantajille, työntekijöille ja työmarkkinaosapuolille ohjausta, resursseja ja koulutusta. ILO 190 on konkreettinen sopimus, joka aidosti parantaa työntekijöiden työoloja. Siksi sen edistäminen on niin tärkeää.

Lue lisää:

Hyväksytty teksti

Kuva: Brittani Burns / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista