Kannanotot

Aidosti asiallasi

Parlamentissa esillä luovien, kulttuuri- ja musiikkialojen tukeminen

19.1.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Parlamentissa keskusteltiin kuluneella viikolla kulttuurista. Käsittelyssä oli vuosille 2021-2027 tehdyn Luova Eurooppa -ohjelman täytäntöönpano sekä kulttuurien monimuotoisuus ja tekijöiden toimintaedellytykset eurooppalaisilla musiikin suoratoistomarkkinoilla.

Käsittelyssä oli vuosille 2021-2027 tehdyn Luova Eurooppa -ohjelman täytäntöönpanoa. Kyseessä on rahasto, josta tuetaan kulttuurialaa ja luovia aloja. Ohjelman avulla halutaan vaalia, kehittää ja edistää Euroopan kulttuurista ja kielellistä monimuotoisuutta ja kulttuuriperintöä sekä parantaa kulttuurialan ja luovien alojen, erityisesti audiovisuaalialan, kilpailukykyä ja taloudellista potentiaalia.

Rahaston budjetti on tällä kaudella 2,44 miljardia euroa, mikä on lähes miljardi euroa enemmän kuin ohjelman edellisellä kaudella 2014-2020. Merkittävä rahoituslisäys on tullut tarpeeseen, sillä kauden ensimmäisille vuosille on sattunut erilaisia kriisejä, kuten covid-19 ja Ukrainan sota.

Toinen parlamentissa käsittelyssä ollut päätöslauselma liittyy artisteihin, joiden musiikkia käytetään suoratoistopalveluissa. Musiikkialalla muutos on ollut valtava, kun on siirrytty vinyyli- ja CD-levyistä suoratoistopalveluihin, joissa algoritmit ohjaavat ihmisten kuuntelutottumuksia. Päätöslauselmalla halutaan edistää sitä, että musiikintekijät saavat työstään oikeudenmukaisemman korvauksen ja että musiikillinen diversiteetti säilyy.

On todella myönteistä, että parlamentissa nähdään kulttuurin itseisarvo, ja työtä sen eteen tehdään väsymättömästi.

 

Lue lisää:

Luova Eurooppa -ohjelma 

Parlamentin mietintö: Vuosien 2021–2027 Luova Eurooppa -ohjelman täytäntöönpano

Parlamentin mietintö: Kulttuurien monimuotoisuus ja tekijöiden toimintaedellytykset eurooppalaisilla musiikin suoratoistomarkkinoilla

 

Kuva: Dragos Gontariu / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista