Kannanotot

Ajankohtaista

Pankkiunionin viimeistelyn keskiössä oltava yhteinen talletussuojajärjestelmä

8.10.2021 AjankohtaistaBlogiVauras Eurooppa KannanototYleinen

Pankkiunionin rakentaminen on edelleen työn alla, mutta se on saanut pontta koronapandemian ravistelemasta taloustilanteesta. Keskustelimme lokakuun ensimmäisessä täysistunnossa pankkiunionia koskevasta mietinnöstä, jonka sanoma oli selvä: pankkiunionin viimeistelyn lisäksi tarvitsemme eurooppalaista talletussuojajärjestelmää, jonka perustaminen on edelleen yksi tärkeimmistä tavoitteista.

Itse pankkiunionin viimeistely tulisi ehdottomasti saattaa loppuun tällä vaalikaudella. Edelleen tänä päivänä meiltä puuttuu kolme merkittävää osaa vakauden takaamiseksi. Ensiksi tarvitsisimme kunnollisen palomuurin riski-investointien ja peruspankkitoiminnan välillä. Toiseksi kestävän rahoituksen periaatteet ja ympäristöindikaattorit tarvitaan mukaan pankkien toimintaan ja lainoitukseen. Kolmantena tekijänä meidän tulee kiinnittää huomiota sääntelyyn eli siihen, miten ohjaamme uudenlaisia innovaatioita kuten vertaislainoja ja joukkorahoitusta, jotta ne eivät aiheuta piensijoittajille ja kuluttajalle riskejä.

Pitkällä aikavälillä yhteinen talletussuoja toisi rahamarkkinoille luottamusta ja vähentäisi pankkien ja valtioiden välistä yhteyttä. Pankkien napanuora valtion velkakirjoihin tulee katkaista, jotta pankkikriisit enää tulevaisuudessa kaadu veronmaksajien maksettaviksi.

Kuva: Frederic Marvaux / Euroopan parlamentti

Lisätietoa:

Hyväksytty teksti: Pankkiunioni – vuosikertomus 2020

Teksti on osa lokakuun 1. uutiskirjettäni.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista