Kannanotot

Aidosti asiallasi

Palkkaerojen kaventuminen lähes pysähdyksissä

16.1.2020 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototUutiskirje

Lähes kolmannes palkkaeroista selittyy naisten yliedustuksella matalapalkkaisilla aloilla, kuten hoitotyössä ja opetusalalla. Toinen tekijä on perhe-elämän yhteensovittaminen ja äitiyslomien kielteiset vaikutukset. Raskauteen, perheellistymiseen ja sukupuoleen liittyvää syrjintää tapahtuu edelleen. Seurauksena suuri osa ylennyksistä ja johtopaikoista kasaantuu miehille.

Naiset tekevät usein toisen palkattoman työvuoron vapaa-ajallaan kotitalous- ja hoitotehtävissä. Tämä voi pitkittyessään johtaa palkallisen työpäivän lyhentämiseen osa-aikaiseksi. Negatiiviset vaikutukset ulottuvat työuran yli, ja naisten eläkkeet ovat keskimäärin yli kolmanneksen pienemmät kuin miesten.

Tasa-arvokomissaari Helena Dalli puhutteli parlamenttia luvaten konkreettisia lakiehdotuksia palkkojen avoimuuden lisäämiseksi. Naisvaltaiselta komissiolta on odotettavissa uusi sukupuolistrategia maaliskuun ensimmäisellä viikolla, jossa samapalkkaisuus tulee olemaan keskeinen periaate. Nykyisestä lainsäädännöstä puuttuvat sitovat määräykset samapalkkaisuusperiaatteen soveltamisesta, ja tulokset ovat olleet sen mukaiset. Parlamentti äänestää päätöslauselmastaan tammikuun lopussa.

Tämän ja muita täysistuntoviikon aiheita löydät uutiskirjeestäni.Tilaa uutiskirje

Kuva: Uslikajme Lähde: Pixabay

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista