Kannanotot

Aidosti asiallasi

Pakkausten ja pakkaamisen kiertotalous vaatii toimia

24.11.2023 Aidosti asiallasiAjankohtaistaEkologinen Eurooppa Kannanotot

Euroopan parlamentin jäsenet äänestivät keskiviikkona kannastaan pakkaus- ja pakkausjätettä koskevan lainsäädännön muuttamisesta. Suurta julkista keskustelua ja EU- vaikuttamista aiheuttanut lainsäädäntöehdotus on tämän vaalikauden yksi kiertotalousaloitteista. 

Pakkaukset voivat kuulostaa aluksi pienemmältä ”pahalta” kuin tuote sen sisällä, mutta tosiasiassa pakkauksilla ja pakkaamisella on valtava merkitys ympäristöön. EU:ssa syntyi 177 kilogrammaa pakkausjätettä henkeä kohden eli kaikkiaan 79,3 miljoonaa tonnia vuonna 2020. Noin 40 prosenttia EU:ssa käytetystä muovista ja 50 prosenttia paperista on tarkoitettu pakkauksia varten. Raaka-aineiden kulutuksen lisäksi pakkausten aiheuttamat hiilidioksidipäästöt vastaavat noin pienen tai keskisuuren EU-maan hiilidioksidipäästöjen kokonaismäärää. 

Negatiivisten ympäristövaikutusten lisäksi pakkausjätteiden määrä on huolestuttavasti kasvusuunnassa ja uudelleenkäyttö laskusuunnassa. Vuosina 2009-2020 pakkausjätteiden määrä kasvoi EU:ssa 20 prosenttia, minkä lisäksi vain 64 prosenttia pakkausmateriaalista kierrätetään, siitäkin valtaosa tehottomasti. 

Ehdotuksen taustalla on sekä vähentää pakkausjätteen määrää ja turhaa pakkaamista, että toisaalta varmistaa, että pakkausmateriaalit ovat joko uudelleenkäytettäviä tai kierrätettäviä. Tämän lisäksi esimerkiksi kuluttajien mahdollisuutta tuoda omat astiansa ”take-away”- ruokaa varten helpotetaan. 

Kestävän tuotepolitiikan ja kiertotalouden mukaisesti meidän olisikin tähdättävä myös pakkausmateriaalien suljettuihin kiertoihin. Tämä saavutetaan tehokkaalla uudelleenkäytöllä sekä kierrätyskapasiteetin ja korkealaatuisen kierrätetyn materiaalin käytön maksimoimisella. Tämä vaatii yhteiskunniltamme ja yrityksiltämme yhteisponnisteluja ja uusien innovatiivisten kiertotalousekosysteemien kehittämistä. Haaste on suuri, mutta niin on myös pakkaamisen vaikutus planeettamme kantokykyynkin.

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Kuva: Agenlaku Indonesia / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista