Kannanotot

Aidosti asiallasi

Opettajien työoloissa parannettavaa EU:ssa

9.2.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototUutiskirje

Parlamentissa käytiin kuluneella viikolla erittäin tärkeä keskustelu opettajien työolosuhteista EU:ssa. Nykyään opettajainuraan kohdistuu kuitenkin useampia merkittäviä haasteita, joista suullisessa kysymyksessä nostetaan esiin opettajien ikääntyminen, opettajapula erityisesti maaseudulla ja opettajien henkinen kuormitus. Syitä on monia – mainittakoon esimerkiksi työehdot, perättäisten määräaikaisten työsopimusten käyttäminen, hallinnolliset tehtävät ja luokkokokojen kasvaminen.

Suullisessa kysymyksessä kysytään muun muassa sitä, mikä on komission arvio opettajien työoloista EU:ssa, mitä välineitä komissio voi tarjota jäsenvaltioille auttaakseen niitä parantamaan koulujärjestelmiään ja millaisia strategioilla komissio aikoo lisätä opettajan ammatin arvostusta ja houkuttelevuutta.

Sivistyneiden ja vauraiden yhteiskuntien kivijalka on koulutus. Koulutus on kaiken sivilisaation alku ja länsimaisten arvojen tyyssija. Koulutukseen tulee panostaa, eikä se onnistu ilman pätevää ja hyvinvoivaa opettajakuntaa. EU-tasolla pitää tunnistaa ja tunnustaa koulutuksen tärkeys eritoten disinformaation sekä populismin yleistyessä.

Kuva: Kenny Eliason / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista