Kannanotot

Ajankohtaista

Onnea Tunne rintasi ry 30 vuotta!

4.11.2022 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Onnittelen tänään lämpimästi 30-vuotiasta Tunne rintasi ry:tä. On suuri ilo olla yhdistyksen 30-vuotisjuhlavuoden suojelija. Olen ollut vuosia mukana tukemassa Tunne rintasi ry:n tärkeää toimintaa.

Kaikkien naisten pitäisi voida hyväksyä itsensä sellaisena kuin on ja osata rakastaa omaa kehoaan. Jokaisen rinnat ovat, sairaudestakin huolimatta, kauniit juuri sellaisena kuin ovat. Tässäkin asiassa Tunne rintasi tekee arvokasta työtä.

Haluan juhlapäivänä muistuttaa, että myös Suomessa voimme tehdä enemmän syöpähoitojen parantamiseksi ja ihmishenkien pelastamiseksi. Voimme olla ylpeitä Suomen onnistuneesta ja tehokkaasta omatarkkailun ja maksuttomien seulontojen yhdistelmästä. Siitä voitaisiin ottaa mallia muidenkin syöpien varhaisen toteamisen edistämiseen.

Rintasyöpiä seulotaan ja hoidetaan Suomessa erinomaisen hyvin, mutta aivan samalla tasolla ei ole esimerkiksi eturauhassyövän hoito miehillä. Tässä meidän pitäisi tehdä enemmän ja paremmin. Meidän kannattaisi lisäksi Suomessa tehdä myös ihosyöpäseulontoja. Se olisi kustannuksiltaan varsin matalaa ja syöpätapausten havaitseminen tehokasta.

Erinomainen uutinen on se, että suolistosyövän seulonta on alkanut tänä vuonna koko Suomessa. Tähän suuntaan pitäisi mennä myös muiden syöpien kohdalla.

Naisjärjestöjen arvokasta roolia tässä kuviossa ei sovi unohtaa. Martat ovat olleet edelläkävijöitä rintasyövän vastaisessa työssä sen alusta saakka. Merkittävänä naisten hyvinvointijärjestönä Martat olivat mukana Pro Maman (myöhemmin Tunne rintasi ry) perustamisessa vuonna 1992 ja jo 1970-luvun alussa, jolloin tutkimukseen rintasyövän varhaiseksi toteamiseksi osallistui noin 56 000 Marttaa.

Rintasyöpään sairastui tuohon aikaan yksi nainen tuhannesta ja se todettiin usein myöhäisessä vaiheessa. Hoitoennuste oli huono. Marttojen kaksivuotinen rintojen omatarkkailu osoitti tarkkailun kannattavan, sillä se lähes kaksinkertaisti todettujen uusien rintasyöpien määrän. Suuri osa tapauksista oli varhaisemmassa vaiheessa ja näin helpompia hoitaa.

Martat ja monet muut naisjärjestöt voivat omalla työllään, näkyvyydellään ja kampanjoillaan rohkaista kaikkia osallistumaan aktiivisesti syöpäseulontoihin, myös muihin kuin rintasyöpäseulontaan. Mahdollisimman aikainen syövän havaitseminen parantaa hoitoennustetta selvästi.

Sirpa Pietikäisen juhlapuhe kuullaan juhlavuoden pääjuhlassa tänään perjantaina 4.11.2022 noin kello 15.15.

Lisätietoa Tunne rintasi ry:n verkkosivuilla.

Kuva: Angiola Harry / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista