Kannanotot

Aidosti asiallasi

On aika puhua Gazan sodasta oikeilla termeillä

1.3.2024 Aidosti asiallasiAjankohtaistaGlobaali Eurooppa KannanototInhimillinen Eurooppa Kannanotot

EU:n on nyt korkea aika reagoida Israelin suhteettomiin sotatoimiin Gazassa. Alueella on käynnissä äärimmäisen vakava humanitäärinen kriisi, jossa ihmisiltä puuttuvat kaikki edellytykset perustarpeidensa täyttämiseen – alueella on puute esimerkiksi puhtaasta vedestä, ravinnosta, suojasta ja terveydenhuollosta, koska Israelin sotavoimat ovat estäneet esimerkiksi kansainvälisten avustusjärjestöjen ruoka-, lääke- ja sairaskuljetuksia.

Näitä ihmisten perustarpeita sääntelee ja rajoittaa sodan toinen osapuoli Israel, jolla on täysi kontrolli Gazan alueeseen ja sen infrastruktuuriin. Kun ihmisten edellytykset saada perustarpeensa täytetyksi ja pysyä hengissä tuhotaan, ei kyse ole mistään muusta kuin kansanmurhasta. Kun samaan aikaan monet valtiot ovat vetäneet rahoituksensa ainoalta alueella laajamittaiseen toimintaan pystyvältä avustusjärjestöltä UNRWA:lta, totaalisen kärsimyksen yhtälö on valmis.

Tiedämme, että Israel myös suunnittelee maahyökkäystä Gazan eteläiseen rajakaupunkiin Rafahiin ja kehottaa ihmisiä evakuoitumaan alueelta. Mutta minne? Koko pohjoinen Gaza on tuhottu jo aiemmin sodan aikana, ja sotatoimet ovat edelleen käynnissä muualla Gazassa. Ihmisillä Gazassa ei ole todellista mahdollisuutta vaikuttaa kohtaloonsa.

Meidän täytyy voida kritisoida Israelin ylimitoitettuja sotatoimia ja mahdollisia sotarikoksia ilman, että kritiikki leimataan antisemitismiksi. Israelilla on kiistatta olemassaolon oikeus, mutta sodalla on säännöt, eikä mikään oikeuta valtion luistamista näistä säännöistä tai kansainvälisen lainsäädännön noudattamisesta. Jos luovumme tästä periaatteesta, moraaliset perustuksemme murenevat. Mitä, jos suhtautuisimme Venäjän hyökkäyssotaan Ukrainassa samalla hiljaisella hyväksynnällä?

Tarvitsemme Gazan sota-alueelle välittömästi tulitauon, jotta emme vaaranna ihmishenkiä enempää. Olemme katsoneet alueen kriisiä sivusta aivan liian pitkään, jo vuosikymmeniä. Nyt täytyy toimia.

Parlamentti keskusteli Gazan tilanteesta ja tulitauon tarpeesta tiistaina. Osallistuin keskusteluun. Voit katsoa puheeni tästä

Kuva: Mohammed Ibrahim / Unsplash

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista