Kannanotot

Ajankohtaista

Omaishoitajien asia esillä parlamentissa

26.4.2013 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Järjestimme tällä viikolla parlamentissa Carers-yhteistyöryhmän tilaisuuden. Ryhmä kokoaa yhteen tahot, joiden tavoitteena on löytää ratkaisuja eurooppalaisten omaishoitajien aseman parantamiseksi. Päällimmäisenä tavoitteena on omaishoitajien epämuodollisen aseman virallistaminen, sillä nykyisellään monet omaishoitajat putoavat sosiaalietuuksien ulkopuolelle, mutta ovat toisaalta estyneitä tekemään tavallista ansiotyötä.

 

Tällä viikolla aiheena oli Euroopan komission tuore hanke, jolla pyritään lisäämään sosiaalisia investointeja jäsenvaltioissa. Talouskriisi on karsinut sosiaalisia investointeja, joita toisaalta tarvitaan juuri nyt lisää, kun väestö ikääntyy. Investoinnit hyödyttävät paitsi ikäihmisiä, myös nuoria, työnhakijoita, naisia, vammaisia ja työnantajia.

 

Yksi sosiaalisten investointien paketin aihealueista on ikääntyvän väestön pitkäaikaishoito. Miten voidaan tehdä investointeja, jotka tekevät hoidosta tuottavampaa, edistävät terveenä pysymistä sekä ylläpitävät itsenäistä elämistä? Omaishoitajien tukeminen on mainittu yhtenä viidestä keinosta, jolla näihin tavoitteisiin päästään.

 

Miten hanke sitten käytännössä etenee? Komission on nyt valmisteluvaiheessa ja seuraavaksi esitystä kommentoivat parlamentti ja jäsenmaat. Kun hanke lopulta pääsee käynnistymään, tarkoitus on rahoittaa tämän aihepiirin hankkeita Euroopan sosiaalirahastosta.

 

Mutta tähän on vielä matkaa. Sillä välin jatkamme tärkeiden asioiden esillä pitämistä: Omaishoitajat tarvitsevat tukipalveluita, yhtäläiset sosiaali- ja eläke-etuudet ja mahdollisuuden hengähtää. Perheen käsitettä tulee laajentaa ydinperheestä koskemaan myös muita perheenjäseniä koskeva hoiva. Sähköisten terveyspalvelujen kehittämistä tulee jatkaa aktiivisesti. E-reseptit, rutiinitoimenpiteiden hoitaminen sähköisesti ja kotiin toimitettavat lääkkeet auttavat arjessa, jossa jokainen kotoa poistuminen on stressaava tilanne. Palvelujen ja elämän laatuun tarvitaan indikaattoreita, joiden avulla voidaan määritelmä minimitaso riittävälle laadulle.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista