Olin Euroopan parlamentin naisten oikeuksien valiokunnan delegaation jäsenenä mukana New Yorkissa YK:n 67. naisten asemaa koskevassa istunnossa viime viikolla. Istunnon päätarkoitus on kirjoittaa istunnon ajankohtainen päätöslauselma, joka käsittelee naisten oikeuksien tilaa maailmassa.
Vielä tällä viikolla jatkuvan naisten aseman istunnon teema on tänä vuonna innovaatioiden, teknologian, digiajan ja koulutuksen rooli sukupuolten tasa-arvon saavuttamisessa ja naisten ja tyttöjen voimaantumisessa. New Yorkissa keskusteltiin paitsi digitalisaation mahdollisuuksista myös sen aiheuttamista haasteista naisille ja tytöille: naiset ja tytöt esimerkiksi kohtaavat digimaailmassa sukupuolittunutta häirintää ja vaientamisyrityksiä. Toisaalta meidän pitää löytää konkreettisia tapoja vahvistaa naisten ja tyttöjen asemaa esimerkiksi matemaattis-teknisillä aloilla eli STEM-aloilla. Naisten täyden potentiaalin hyödyntäminen teknologia-, digi-, tekoäly- ja it-aloilla edistäisi talouden tilaa sekä Euroopassa että globaalisti.
Tällä hetkellä päähaaste naisten oikeuksille on globaali takapakki naisten oikeuksien edistämisessä. Se näkyy esimerkiksi seksuaaliterveyden ja -oikeuksien sekä abortinvastaisena liikkeenä, jolla on yhteyksiä myös muihin esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjuntaa vastustaviin ja yhteiskunnan vakautta horjuttaviin ääriliikkeisiin. Naisten oikeuksien puolustamisesta ja parantamisesta on tullut osa kamppailua liberaalidemokraattisen arvomaailman puolesta.
Tapasimme viime viikolla muiden europarlamentaarikkojen kanssa muun muassa istunnon puheenjohtajistoa, YK:n kehitysjärjestön UNDP:n varapääsihteerin, UN Womenin toiminnanjohtajan ja eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia naisten oikeuksia ajavia kansalaisjärjestöjä. Torstaina delegaatiollamme oli tapaamisia Washington DC:ssä, missä tapasimme yhdysvaltalaisia edustajainhuoneen ja senaatin jäseniä ja edustajainhuoneen entisen puhemiehen Nancy Pelosin. Tapaamisten aiheena oli aborttioikeuden ja muutenkin naisten saaman seksuaali- ja lisääntymisterveydenhuollon tilanne Yhdysvalloissa sekä globaali naisten oikeuksien kohtaama vastustus, joka on huolestuttavasti viime vuosina lisääntynyt.
Myös Strasbourgissa maaliskuun täysistunnossa muistettiin viimeviikkoista naistenpäivää täysistuntokeskustelulla, jossa oli mukana myös komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja iranilainen naisihmisoikeuspuolustaja ja juristi Shirin Ebadi. Parlamentti hyväksyi torstaina Iranin ihmisoikeustilanteesta päätöslauselman: Iranin naisten ja tyttöjen ihmisoikeustilanne ei ole kehuttava, sillä viime syksynä alkaneita mielenosoituksia on väkivaltaisesti taltutettu, mielenosoittajia pidätetty poliittisin perustein ja viime kuukausina lähes 1000 tyttöä on joutunut kouluissa myrkytysyritysten uhriksi. Keskustelun ja puheet voi katsoa jälkikäteen täältä.
Lue lisää:
Hyväksytty teksti: Iran ja erityisesti satojen koulutyttöjen myrkyttäminen
Teksti on osa maaliskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.
Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan