Kannanotot

Aidosti asiallasi

Neuvottelemani tasa-arvoelindirektiivi etenee

24.11.2023 Aidosti asiallasiAjankohtaistaInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Olen neuvotellut Euroopan parlamentin kantaa EU:n tasa-arvoelindirektiiviin syksyn ajan. Tasa-arvoelindirektiivin on tarkoitus antaa kaikille kansallisille tasa-arvoelimille samantasoiset työkalut syrjinnänvastaiseen työhön ja syrjinnän kohteeksi joutuneiden henkilöiden puolustamiseen ja avustamiseen, jotta jokainen EU-kansalainen saa samanlaista syrjinnänvastaista suojelua asuinmaastaan riippumatta.

Suomessa tämä tarkoittaa konkreettisesti esimerkiksi sitä, millaisiin toimiin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutetut voivat ryhtyä, kun syrjintää kokenut ihminen ottaa heihin yhteyttä, tai kun ne itse havaitsevat yhteiskunnassa syrjiviä käytäntöjä ja rakenteita.

Tällä viikolla Strasbourgissa täysistunto antoi tukensa neuvottelemalleni parlamentin kannalle direktiiviin. Tämä tarkoittaa sitä, että parlamentin ja EU-jäsenmaiden väliset neuvottelut lainsäädännön lopullisesta muodosta alkavat ensi viikolla. On todella tärkeää, että saamme direktiivin neuvoteltua valmiiksi vielä tämän vaalikauden aikana.

Direktiivi tasa-arvoelinten minimistandardeista on tärkeä esimerkiksi siksi, että saamme käytännössä laitettua toimeen EU:n syrjinnänvastaista lainsäädäntöä. Esimerkiksi vuosi sitten hyväksytty palkka-avoimuusdirektiivi ei todellisuudessa ole tehokas, ellei meillä ole tasa-arvoelinten kaltaisia vahvoja toimijoita, jotka aktiivisesti havainnoivat syrjiviä rakenteita ja vaativat oikeutta syrjintää kokeneille.

Parlamentti vaatii kannassaan, että tasa-arvoelinten täytyy olla vapaita kaikenlaisesta ulkoisesta vaikuttamisesta, niin poliittisesta kuin esimerkiksi taloudellisesta vaikuttamisesta. Lisäksi parlamentti ajaa vahvaa sovittelumenettelyä, joka olisi tehokas matalan kynnyksen tapa saada oikeutta yhä useammalle syrjintää kohdanneelle. Vaadimme myös tasa-arvoelimille aiempaa vahvempia oikeuksia syrjintätapausten oikeudenkäynteihin osallistumiseen ja uhrien avustamiseen.

 

Lue lisää:

Parlamentin kanta tasa-arvoelindirektiiviin (koko teksti)

Suomen tasa-arvovaltuutettu

Suomen yhdenvertaisuusvaltuutettu

 

Teksti on osa marraskuun uutiskirjettäni. Voit liittyä uutiskirjeen tilaajaksi täällä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista