Kannanotot

Ajankohtaista

Naisiin kohdistuvan väkivallan on loputtava

25.11.2020 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonutYleinen
Joka kolmas nainen maailmassa joutuu elämänsä aikana fyysisen tai seksuaalisen väkivallan uhriksi. Useimmiten tekijä on kumppani tai muu tuttu mies. Väkivallasta koituu naisille lievimmilläänkin lyhyt- tai pitkäaikaisia henkisiä ja fyysisiä terveydellisiä ongelmia, mutta pahimmillaan väkivallan seuraus voi olla jopa kuolema. Se, että naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyy edelleen systemaattisesti tässä mittakaavassa, on vakava ihmisoikeusrikkomus. Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia.
 
Väkivallan ja ahdistelun tarkoitus on kaventaa naisten ja tyttöjen tilaa yhteiskunnassa – painamalla heitä fyysisesti, henkisesti tai esimerkiksi taloudellisesti alaspäin naisten ja tyttöjen rohkeus ottaa tilaa yhteiskunnassa, olla omia itsejään, tavoitella unelmiaan ja nostaa esille epäkohtia hiipuu. Kaiken tämän taustalla ovat ikivanhat ajatukset ja rakenteet siitä, että naiset ja tytöt olisivat vähempiarvoisia kuin miehet ja pojat.
 
Edelleen liian usein suljemme silmämme naisiin kohdistuvalta väkivallalta emmekä tunnista sen kaikkia muotoja. Alistumme ajatusmalleille, joiden mukaan perheen sisäiset asiat ovat yksityisiä ja lain ulottumattomissa. Väkivaltaa vastaan tulee käydä aktiivisesti. Sukupuolten tasa-arvo ja naisten oikeudet täytyy ottaa huomioon kaikessa lainsäädännössä. EU:n ja jokaisen sen jäsenmaan täytyy ratifioida Istanbulin sopimus, joka määrittelee standardeja sille, miten valtiot taistelevat naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan, auttavat uhreja ja tuomitsevat rikoksentekijöitä. EU:n pitää myös vaatia Istanbulin sopimuksen ratifioimista jäsenmailtaan.
 
Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan taisteleminen on tällä hetkellä tärkeämpää kuin aikoihin. Koronapandemia on tutkitusti nostanut merkittävästi kotiväkivallan määrää joka puolella maailmaa. Kotoa pakenemisesta on tullut tiukkojen rajoitustoimien vuoksi vaikeampaa. Meidän on varmistettava, että jokainen nainen tietää, että myös pandemian aikana kotiväkivaltaa on aina sallittua paeta.
 
Yksi ajankohtaisimmista naisiin ja tyttöihin kohdistuvista vääryyksistä on heihin kohdistuva vihapuhe, sekä kasvokkain että verkossa. Myös vihapuhe on väkivallan muoto, joka pyrkii vaientamaan naisia ja tyttöjä, jotka ilmaisevat itseään ja omia mielipiteitään, käyttävät oikeuttaan olla yhteiskunnallisesti osallistuvia ihmisiä tai ovat poliittisesti aktiivisia. Olen valmistelemassa aiheesta komission puheenjohtajalle Ursula von der Leyenille kirjettä, joka vaatii, että EU:n on puututtava entistä tiukemmin naisiin kohdistuvaan ahdisteluun verkossa muun muassa omassa digitalisaatiolainsäädännössään.
 
Tänään vietetään kansainvälistä päivää naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseksi. Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on saatava loppumaan. Se on edellytys aidosti tasa-arvoisille yhteiskunnille.
Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista