Kannanotot

Ajankohtaista

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikkomus

25.11.2022 AjankohtaistaBlogiInhimillinen Eurooppa Kannanotot

Tänään on kansainvälinen naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisen päivä.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on saatava loppumaan. Joka kolmas nainen maailmassa joutuu elämänsä aikana seksuaalisen tai muun fyysisen väkivallan uhriksi. Usein tekijä on kumppani tai muu tuttu mies.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa esiintyy systemaattisesti järkyttävän isossa mittakaavassa. Se on vakava ihmisoikeusrikkomus. Kaikkiin naisiin kohdistuvan väkivallan muotoihin täytyy olla nollatoleranssi.

Naisiin ja tyttöihin kohdistuu fyysistä, seksuaalista, henkistä, taloudellista, digitaalista ja rakenteellista väkivaltaa. Vähättely, uraesteet, syrjiminen työelämässä, palkkasyrjintä tai sellaisten rakenteiden ylläpito, jotka aiheuttavat työmarkkinoiden segregaatiota ja naisten pitämistä pois johtavista asemista, ovat rakenteellista väkivaltaa. Se kaventaa naisten ja tyttöjen tilaa yhteiskunnassa ja pitää heidät poissa päätöksenteosta. Painamalla heitä fyysisesti, henkisesti tai esimerkiksi taloudellisesti alaspäin naisten ja tyttöjen rohkeus ottaa tilaa ja osallistua yhteiskunnassa, olla omia itsejään, tavoitella unelmiaan ja nostaa esille epäkohtia hiipuu. Kaiken tämän taustalla ovat ikivanhat, tiedostetut tai tiedostamattomat, ajatukset ja rakenteet siitä, että naiset ja tytöt olisivat vähempiarvoisia kuin miehet ja pojat. Miehiä ja poikia pidetään normina, naisia ja tyttöjä taas toisena, jonkinlaisena poikkeuksena, joita varten yhteiskuntiamme ei ole suunniteltu. Tämän täytyy muuttua.

Verkossa ja sosiaalisessa mediassa tapahtuva väkivalta koskettaa epäsuhtaisesti naisia ja tyttöjä. Koemme seksuaalissävytteistä ja uhkaavaa sanallista tai kuvallista häirintää, kun ilmaisemme itseämme tai mielipiteitämme. Tytöt ovat someympäristössä alttiita hyväksikäytölle. On meidän jokaisen velvollisuus puuttua kiusaamiseen, häirintään ja asiattomaan käytökseen somessa, sillä samoin, kuin tosielämässä puutumme kiusaamiseen, on niin tehtävä myös verkossa.

Matkamme on vielä pitkä naisiin kohdistuvan väkivallan poistamiseen. Ratkaisuja kuitenkin on. On sanomattakin selvää, että jokaisen EU-maan on ratifioitava Istanbulin sopimus viipymättä, ja EU:n pitää vaatia sitä jäsenmailtaan. Lisäksi tarvitsemme Euroopan unionissa vahvan direktiivin naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntaan. Komissio on antanut esityksensä direktiiviksi, ja nyt tarvitsemme parlamentille vahvan kannan, jota puolustamme jäsenmaiden kanssa käytävissä neuvotteluissa.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista