Kannanotot

Ajankohtaista

Musiikkialan kysymykset esillä

27.5.2011 AjankohtaistaSirpa sanonut

Tiistaina 24.5. käynnistettiin Brysselissä Teoston Kulttuurikummi-hanke, jolla edistetään päättäjien ja musiikintekijöiden välistä keskustelua musiikki- ja luovan alan kysymyksistä. Minulla oli ilo saada itselleni kulttuurikummiksi muusikko Iiro Rantala.

Suomen EU-edustustossa järjestettyyn hankkeen käynnistystilaisuuteen osallistui useita suomalaisia säveltäjiä, sovittajia ja suomalaisen musiikin tekijöitä ja esittäjiä, yhdessä meidän meppien kanssa.

Meille kaikille on selvää, että monet musiikkialaan liittyvät asiat ovat muuttuneet dramaattisesti vuosien kuluessa. Suurin syy tähän on tietysti internetissä tapahtuva musiikin jakelu sähköisessä muodossa. Yhteisten pelisääntöjen olemassa ollessa tässä ei tietenkään ole mitään pahaa tai väärää. Valitettavasti kuitenkin luvaton verkkojakelu on ongelma ja uhka elävälle ja monimuotoiselle musiikki- ja taide-elämälle.

Laittomaan verkkojakeluun ja musiikin kopiointiin puuttumiseksi on jo olemassa työkaluja. Samalla kun näitä lainsäädännöllisiä keinoja tulee tehostaa, tarvitaan myös joustavampia puuttumiskeinoja, jossa yhteistyötä voitaisiin tehostaa vaikkapa teleoperaattoreiden, levy-yhtiöiden, taitelijoiden ja tekijänoikeusjärjestöjen yhteistyöllä.

Kyseessä on myös kulttuurinen kysymys, jonka osalta me kaikki kannamme vastuuta. Lasten ja nuorten tulee kasvaa ympäristössä, joka ei hyväksy usein helpolta ja harmittomalta tuntuvaa laitonta kopioimista.

Kulttuurikummi-hanke tuntuu hyvältä ja luontevalta tavalta lisätä musiikin tekijöiden ja meidän poliitikoiden välistä keskustelua. Musiikkimaailman teollistuessa toisinaan tuntuu, että tekijöiden näkökulma meinaa hukkua erilaisten koneistojen pauhuun. Kuvataiteilijan tyttärenä tiedän ja tunnen taiteen tekijän elämän haasteet. Luova ala ei ole vain huoletonta harrastelua, vaan vaativaa työtä.

Musiikki on aina ollut iso osa elämääni. Haluan sen olevan monipuolista, helposti ja laillisesti saatavilla olevaa ja laadukkaasti tuotettua jatkossakin.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista