Kannanotot

Ajankohtaista

Minne unohtuivat muistisairaiden perusoikeudet?

21.9.2012 AjankohtaistaInhimillinen Eurooppa KannanototSirpa sanonut

Maailman Alzheimer-päivää vietetään tänään 21. syyskuuta. Suomessa Alzheimerin tautia sairastaa 120 000 ihmistä. ”Joka minuutti joku sairastuu maailmalla Alzheimerin tautiin. Alzheimerin tauti koskettaa sairastuneiden ja läheisten muodossa seitsemää miljoonaa ihmistä ja diagnosoitujen tapausten määrä on kasvussa,” muistuttaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Alzheimer-päivän teemana on tänä vuonna yhdessä eläminen. ”Muistisairaisiin suhtautumiseen liittyy yhä merkittävää stigmaa, vaikka todellisuudessa elämä muistisairauden kanssa on parhaimmillaan laadukasta ja täysipainoista”, muistuttaa Pietikäinen, jolla on kokemusta muistisairaiden läheisten omaishoidosta.

Muistiliiton liittovaltuuston varapuheenjohtajana sekä Alzheimer Europe -järjestön johtokunnan jäsenenä Pietikäinen seuraa läheltä muistisairauksia koskevaa toimintaa ja päätöksentekoa.

”Muistisairaiden perusoikeudet ovat päässeet unohtumaan ikääntymispoliittisessa keskusteluissa”, valittelee Pietikäinen. ”Toinen pahasti puutteellinen osa on omaishoitajien asema ja oikeudet.”

”Niin Suomessa kuin Euroopassakin on vahvistettava ikäihmisten perusoikeuksien toteutumista kaikessa lainsäädännössä. Itsemääräämisoikeuden turvaamisen kannalta tärkeää on myös yhteiskunnan palvelujen ja infrastruktuurin järjestäminen muistisairaiden ja ikäihmisten arkea tukevalla tavalla. Missään nimessä muistisairaus ei merkitse itsemääräämisoikeuden menettämistä”, korostaa Pietikäinen.

”Politiikkatasolla pitää panostaa kansallisten ja EU-tason muistiohjelmien valmisteluun ja toteutukseen.” Suomen kansallinen muistiohjelma valmistui tänä keväänä.

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen
Europarlamentaarikko
Tutustu Sirpaan

Kysy Sirpalta

Kysy Sirpalta

Tilaa uutiskirje

Tilaa uutiskirje

Liity tukijoukkoihin

Liity tukijoukkoihin

Saatat olla kiinnostunut myös näistä kannanotoista